Що ми знаємо про паразитів

За результатами оперативного епідеміологічного аналізу за 7 місяців 2016 року загальна ураженість населення Чернівецької  області гельмінтозами склала 158 випадків на 100 тисяч населення, при цьому 80% уражених – діти віком до 17 років. Висока інвазованість гельмінтозами відмічається серед мешканців  Кіцманського, Путильського, Хотинського районів, найбільш поширеним гельмінтозом залишається аскаридоз. З початку цього року випадки малярії та рідкісних паразитозів не реєструвались.

Як свідчать дані санітарно-паразитологічного моніторнгу, що здійснювався відповідними лабораторіями Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України»,  за 7 місяців 2016 року проведено 30 697 досліджень об'єктів довкілля (садовина, городина, вода водопровідна та колодязна, вода відкритих водоймищ, грунт тощо). Ступінь забруднення об’єктів довкілля збудниками паразитарних захворювань коливався від 0% (вода  водопровідна, кринична)  до 0,9% (грунт).   

За цей період, з діагностичною метою проведено всього 5 906 досліджень на паразитози. Частка виявлених інвазованих осіб склала 1%.

Тому, з метою упередження виникнення глисних інвазій, зниження ризику їх подальшого поширення, Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» звертає увагу краян на настуне:

Зараження людини  гельмінтами може відбуватись такими шляхами:

  • Аліментарним – в результаті заковтування яєць гельмінтів з немитими овочами, фруктами, зеленню. Вживання харчових продуктів (м'ясо, риба, морепродукти) без належної кулінарної обробки.  Вживання  води  з водойм, в яких містяться личинки гельмінтів та використання її для миття овочів, фруктів, посуду.
  • Контакно-побутовим – через предмети домашнього вжитку, уражених членів сім'ї, домашніх тварин.
  • Перкутанним (через шкіру) – при якому личинка проникає через шкіру або слизові оболонки під час контакту із забрудненим грунтом, при купанні у відкритих водоймах.
  • Трансмісивним – через укус кровосисних комах.

Потрапляючи в людський організм, гельмінти зумовлюють широкий спектр патологічних змін, з яких найчастішими проявами: є зниження апетиту, часті респіраторні захворювання, алергія, порушення травлення, нервові розлади, анемія, біль у м'язах.  Уражені гельмінтами діти часто вередливі та плаксиві, перебірливі у харчуванні, у школярів знижується успішність, діти стають сприяйнятливішими до різних захворювань.

Для уникнення ризику зараження збудниками паразитарних захворювань дотримуйтесь простих профілактичних заходів, ефективність яких доведена часом:

  • обов'язково мийте руки з милом після контакту з грунтом, тваринами, відвідування вбиральні та вулиці, перед прийомом їжі;
  • ретельно промивайте овочі, фрукти, ягоди, зелень під проточною водою та обдавайте кип'ятком, якщо вони подаються до столу в сирому вигляді;
  • відмовтесь від вживання м'яса, риби, які не пройшли термічну обробку, ікри, виготовленої в кустарних  умовах;
  • використовуйте воду тільки з відомих та належно облаштованих джерел водозабезпечення;
  • відмовтесь від купання у водоймах, розташованих поблизу пасовищ та водопою худоби;
  • знищуйте мух та інших комах в своєму помешканні;
  • не дозволяйте дітям гратись у коридорі та туалеті, а також бавитись із вуличним взуттям;
  • регулярно проводьте повне прибирання квартири, періодично мийте дитячі іграшки з милом;
  • уникайте контактів із вуличними тваринами;
  • систематично лікуйте від паразитозів своїх  домашніх улюбленців -  кішок, собак.  

 

 

НАВІГАЦІЯ