_

Про паразитарну захворюваність в Україні та в Чернівецькій області

За даними Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров'я України» за 2016 рік в Україні зареєстровано 119057 випадків захворювань на паразитози  проти 118379 у 2015 році.

Захворювання були викликані 9 видами патогенних найпростіших та 20 видами гельмінтів.

В Україні у 2016 році всього було зареєстровано 14719 випадків протозозів, збудниками яких були 8 видів найпростіших. Найбільш поширеним, як і в попередні роки, був лямбліоз, який складав понад 85% від усіх зареєстрованих протозойних захворювань серед людей.

В Україні зареєстровано 6 випадків захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт (5 у Волинській області та 1 - у Харківській). Зареєстровано 43 випадки захворювання на малярію, в т. ч. 1 з летальним наслідком від тропічної малярії (м. Київ). Всі випадки завізного характеру. Серед дітей до 17 років виявлено 3 випадки малярії.

Протягом 2016 року в Чернівецькій області зареєстровано 2510 випадків паразитарних захворювань, з них 1766 випадків аскаридозу, 78 трихурозу, 607 випадків ентеробіозу та 59 лямбліозу. Варто відмітити, що 80 % захворілих припадає на дитяче населення – 1999 випадків. На адміністративних територіях області ситуація була нерівномірною. У Кельменецькому, Новоселицькому, Сокирянському та Хотинському районах показники захворюваності перевищували рівень 2015 року. За 2016 рік в Чернівецькій області зареєстровано 3 випадки завізної малярії в м. Чернівці, хворі прибули з Нігерії, Індії та Південної Америки, з них 1 хворий віком до 17 років.

Чверть населення нашої планети вражена гельмінтозами. Найбіль­ше потерпають від них діти, бо не завжди дотримуються правил осо­бистої гігієни.  Характерними проявами отруєння гельмінтозними токсинами є зага­льна слабість, головний біль, шви­дка втомлюваність, дратівливість, втрата апетиту, нудота, блювота, зниження працездатності, плакси­вість і поганий сон у дітей.

З метою профілактики паразитарних захворювань Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» рекомендує:

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після кожного відвідування вбиралень, ігор з тваринами завжди мити руки;

- дотримуватись технології приготування рибних та м'ясних продуктів;

- забезпечити вологе прибирання приміщень, особливо в організованих колективах;

- сирі овочі, фрукти перед вживанням мити і ошпарювати кип'яченою водою;

- не вживати не кип'ячену воду із колодязів, джерел;

- проводити дегельмінтизацію домашнім тваринам;

- знешкоджувати мух та інших комах в своєму помешканні;

- уникати контактів з вуличними тваринами;

- не купатися в відкритих водоймах, де на це є заборона купання;

- слідкуйте за особистою гігієною ваших малюків, які мають безпосередній контакт з предметами довкілля на ігрових майданчиках та в пісочницях.

Якісна лабораторна діагностика надає лікуючому лікарю можливість правильно поставити діагноз і визначити лікування. Якщо підозрюєте в себе чи дитини гельмінтоз, звертайтеся до паразитологічної лабораторії Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Чернівці, вул. Митрополита Гакмана, 7 (ІІ поверх).

 

НАВІГАЦІЯ