Остерігайтесь переохолодження !

  У зв'язку зі зниженням добової температури на території області  Державна установа «Чернівецькій обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України» звертається до населення з проханням дотримуватися правил профілактики переохолодження організму та обморожень.

Слід пам’ятати, що холод згубно впливає у першу чергу  на дрібні кровоносні судини людини. Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс – вони найменше захищені через те, що в них тонкий жировий прошарок. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м'язи, нерви та навіть кістки. І для цього не потрібна наднизька температура. Температура, при якій можна переохолодитися, може бути навіть плюсовою. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 °С і нижче.

Уникаючи переохолодження, окрім іншого,  ви попереджаєте виникнення захворювань на грип та інші простудні інфекції і небезпеку від їх ускладнень, а також  загострення хронічних хвороб.

  Тому нагадуємо основні вимоги, яких  необхідно дотримуватись для уникнення переохолодження тіла:

  • Одягайтеся багатошарово: одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з кофт.
  • Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.
  • Вiзьмiть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.
  • Не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне.
  • Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.
  • По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.
  • Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг.
  • Не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню.
  • Стежте за прогнозом погоди.

          Не слід думати, що переохолодження мине саме по собі. Як тільки з'являться його симптоми – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення та зверніться до найближчого  медичного закладу.
Уникайте самолікування! Будьте завжди здорові і нехай зима принесе  вам тільки радість та  користь для здоров’я.

 

НАВІГАЦІЯ