ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ

Правила поведінки і дії при загрозі отруєння агрохімікатами

___Попередження негативного впливу пестицидів на життєдіяльність людини
Пестициди - це отруйні речовини, які залежно від призначення діляться на кілька груп:

___Пестициди використовуються для знищення шкідника як рослинного, так і тваринного походження і застосовуються в сільському господарстві і в домашніх умовах.
___На сьогодні відомо три основні шляхи, якими пестициди можуть потрапити в організм:

___Як уникнути отруєння пестицидами ?
1) уникайте використання пестицидів у вітряну погоду (швидкість вітру перевищує 2,5 м/с);
2) під час внесення пестициду стійте так, щоб на вас не зносило вітром бризки або пил пестицидів;
3) розпилюйте аерозоль якомога ближче до оброблюваного об'єкта, використовуючи наконечники для дрібнокрапельного обприскування;
4) якщо хтось біля вашого будинку працює з пестицидами, щільно закривайте вікна та двері, не випускайте дітей гуляти на вулицю.
Розглянемо випадки попадання пестицидів в організм при вживанні їжі та води, через повітря та можливі запобіжні заходи більш детально.
___1. Ураження через їжу. Ми постійно отримуємо певну кількість пестицидів при споживанні фруктів, овочів, м'яса, яєць, молока тощо, тому що в них завжди є пестицидні залишки. Хоча під впливом часу вони руйнуються, проте для обмеження негативних наслідків необхідно вжити власні запобіжні заходи:

___2. Ураження через воду. При внесенні в ґрунт певна кількість пестицидів може потрапити у струмки і в ріки. Цей стік разом із промисловими скидами здатний спричинити забруднення поверхневих та підземних вод. Тому, якщо ви живете у місті, то вода у вашому крані, а коли в селі, - то у колодязі незалежно від того, звідки вона надходить - з поверхневих чи підземних джерел, теж може містити низькі концентрації пестицидів. Але в міських мережах водопостачання якість води постійно перебуває під контролем, чого не можна сказати про сільські або приватні колодязі. Контроль у них не здійснюється, крім тих випадків, копи власники самі виявлять ініціативу. Тому, зменшити можливість забруднення води у своєму колодязі ви можете таким чином:

___Після застосування отрутохімікатів у домашньому чи робочому приміщенні, у повітрі та на поверхні стін і меблів протягом досить тривалого часу можуть залишатися пестицидний пил або краплі.
___Щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю, слід пам'ятати таке:

___Ознаки отруєння пестицидами
___Як і будь-які інші хімікати, пестициди можуть шкідливо впливати на здоров'я людини двома шляхами: зовнішнім та впливом на внутрішні органи.
Зовнішній вплив може проявлятися у виникненні хвороб подразнювального характеру (почервоніння, свербіж, прищі тощо) або алергічної реакції шкіри, що викликає почервоніння, опухання та пухирі. Дуже чутливі до хімікатів слизові оболонки очей, носа, рота і горла. Почервоніння і подразнення очей можуть спричинятися попаданням у них бризок пестицидів, протиранням очей рукавами або рукою, яка забруднена хімікатом. Висип на шкірі і подразнення очей можуть мати серйозні наслідки, тому необхідно одразу звернутися до лікаря.
___Вплив на внутрішні органи людини залежить від того, куди потрапила отрута. Ураження легенів може викликати сильну задишку, слинотечу, прискорене дихання. Нудота, блювання, спазми в животі, пронос є результатом отруєння шлунково-кишкового тракту. Ушкодження нервової системи спричиняє надмірну стомлюваність, сонливість, головний біль, м'язові судоми і втрату відчуттів. Узагалі різні види пестицидів викликають різні симптоми отруєння. Утруднене дихання, виділення слизу з рота і носа, зменшення зіниць і непритомність - це ознаки дуже серйозного отруєння, яке може спричинити смерть. Тому, якщо в людини з'являються такі симптоми, їй негайно треба надати медичну допомогу.
___Найбільш загальні симптоми отруєння пестицидами - це сонливість, головний біль, запаморочення, надмірне потіння, порушення зору, блювота, біль у м'язах, біль у животі та судоми.
___При отруєнні пестицидами звичайно спостерігається три або більше цих симптомів. Ознаки отруєння, як правило, виявляються під час використання пестицидів або трохи пізніше.
___Отже, якщо після роботи з пестицидами з'являються якісь симптоми, слід негайно звернутися за медичною допомогою, щоб визначити, чи не пов’язано це з впливом пестицидів. Пам'ятайте, що зменшення негативного впливу пестицидів на організм залежить від ефективно наданої першої медичної допомоги!
___Перша допомога є важливим кроком при лікуванні отруєння пестицидами при різних випадках ураження.
___Ураження бризками пестицидів або пилом
___Пестициди можуть потрапити на шкіру під час роботи. Вони можуть бути знесені вітром або випадково розпилені на вас.
___Передусім необхідно:

 ___Отруєння парами пестицидів
____Вдихання парів деяких типів пестицидів може спричинити тяжке отруєння організму.
____Тому:

____Проковтування пестицидів може викликати отруєння або смерть.
____Тому:

___Лікар не зможе дати рекомендації по телефону, якщо не знатиме, чим отруївся потерпілий.
___Потрапляння пестициду в очі.
___При ураженні деякими типами пестицидів за декілька хвилин може статися пошкодження очей. Оболонки очей поглинають пестициди швидше, ніж будь-яка інша частина тіла. Тому при попаданні отрути в очі необхідно:

___Промивати очі потрібно протягом 15 хвилин, при подразненні очей звернутися до лікаря.
___Маючи справу з будь-яким отруєнням, дійте швидко: швидкість - це головне!
___Як ви вже зрозуміли, пестициди небезпечні, такими вони виробляються тому, що їхнє призначення - когось або щось знищувати. Щоб не допустити попадання пестицидів в організм людини, необхідно застосовувати безпечні методи їх використання.
___Враховуючи наступні поради, ви можете зменшити небезпеку при роботі з пестицидами:

___"Небезпечно для життя!" - означає дуже отруйний;
___"Небезпечно!" - означає помірно небезпечний;
___"Обережно!" - означає менш небезпечний;

___Сподіваємося, що дотримання цих порад допоможе уникнути небезпечних ситуацій і ви зможете, в разі необхідності, попрацювати з пестицидами, не нашкодивши при цьому своєму здоров'ю.

 

НАВІГАЦІЯ