При підозрі на грип потрібно негайно звертатися до лікаря

___При підозрі на грип потрібно негайно звертатися за допомогою до лікаря, адже тільки фахівець може поставити клінічний діагноз та призначити лікування. На цьому наголошувалося під час брифінгу в Будинку Уряду на тему  "Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ: оперативна інформація",  в якому взяли участь  т.в.о. Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, головного державного санітарного лікаря України Святослав Протас, головний позаштатний епідеміолог МОЗ України, професор,  д.мед.н. Ірина Колеснікова, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України, професор, д. мед. н. Ольга Голубовська.
___Епідемічна ситуація з грипом ускладнилася та вимагає відповідального ставлення кожного до свого здоров‘я.
___«Лікувати завжди дорожче й складніше, а запобігти – дешевше і легше», - наголосив Святослав Протас, додавши, що немає уніфікованих методів убезпечення, це повинен бути комплексний підхід.
___Ірина Колеснікова  зазначила, що наразі люди стали більш відповідально ставитися до профілактики, а карантинні заходи, зокрема в навчальних закладах, унеможливлять поширення вірусу через контакти у великих групах людей.
___Неприпустимим є самолікування, адже деякі традиційні жарознижуючі ліки, які використовуються при звичайних застудах, протипоказані при грипі. До того ж важливо не втратити час – найбільш ефективне специфічне лікування, призначене лікарем, упродовж перших 48 годин захворювання. Потім дія таких препаратів знижується. В разі гострого перебігу захворювання проводиться госпіталізація. Препарати, які застосовуються при грипі, на сьогодні є в медичних закладах.

___«Потрібно йти не в аптеку, а в лікувальний заклад», - наголосив Святослав Протас.
___А от безконтрольний прийом специфічних ліків з профілактичною метою, без призначення лікаря, може лише зашкодити, адже виникає резистентність.
___Зазначалося, що цьогорічний штам грипу в значній мірі вражає працездатну частину населення. Хвороба розвивається дуже швидко – упродовж кількох годин піднімається висока температура, що супроводжується важким інтоксикаційним синдромом. Такими ж темпами прогресує пневмонія, яка розвивається на фоні грипу та може становити загрозу життю.
___«При симптомах грипу потрібно негайно звертатися до лікаря», - підкреслила Ольга Голубовська. Вона зазначила, що практично всі, хто помер цього року від грипу, пізно звернулися за медичною допомогою, коли вже відбулися незворотні процеси в організмі й врятувати життя було неможливо.
___Як наголосила Ольга Голубовська, найкращий спосіб профілактики – імунізація населення. Однак цей показник дуже низький – 0,3%, серед груп ризику -20%. За словами медиків, саме щеплення проти грипу допоможе уберегтися від гострої форми захворювання.
___У разі ж появи перших симптомів хвороби потрібно одягнути маску, аби не заражати оточуючих, та звернутися до лікаря.
___«Відповідальність пацієнтів – вчасно звернутися до лікаря, відповідальність лікаря - призначити лікування», - наголосила Ольга Голубовська.

Держсанепідслужба України

 

НАВІГАЦІЯ