Пляжний сезон: можливі ризики для здоров’я

___Саме за такою темою відбулася прес-конференція в Міністерстві охорони здоров'я України, на якій йшлося про користь та шкоду пляжного відпочинку.  
___За словами Олексія Даниленка, начальника відділу санітарного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Державної санітарно-епідеміологічної служби  України, безпечний для відпочинку пляж обов’язково має мати відповідний паспорт, що підтверджує його відповідність усім санітарним нормам.   
___Особливо остерігатися, за словами головного позаштатного інфекціоніста МОЗ України Ольги Голубовської, слід водойм зі стоячою та малопротічною водою. Купання в таких місцях є категорично забороненим! Вологість, забрудненість та висока температура сприяють розвитку несприятливої бактеріологічної флори: лептоспіри, кишкової палички, дизентерії тощо. Також часто саме водний механізм передачі мають важкі ентеровірусні (типу гепатиту А) та паразитарні інфекції, що довгий час можуть мати прихований характер перебігу. Профілактики таких інфекцій, на жаль, не існує. «Вакцинація, постійна гігієна рук та чиста вода – це те, що не застрахує, але може зробити ваш відпочинок набагато спокійнішим», - підсумувала фахівець.
___Небезпечним під час відпочинку на пляжі також є вплив сонця. «Негативна дія ультрафіолету доведена, - констатував головний позаштатний дерматолог м. Києва Олександр Літус. Він призводить не лише до онкологічних новоутворень, різноманітних захворювань шкіри, а й внутрішній органів. Важливо пам’ятати, що ультрафіолетове опромінення діє не лише на відкритому сонці, а й в тіні. Особливо уважно до перебування на сонці мають віднестися люди з хронічними захворюваннями», - наголосив лікар.
___Серед головних правил, що допоможуть уберегти здоров’я під час перебування на сонці, за його словами є:
- захист тіла від прямого сонячного опромінення (одяг з рукавами, головний убір, окуляри);
-  засмагання лише до 10.00 ранку та після 17.00 вечора;
- правильний догляд за шкірою, особливо дитячою – вибір засобів по догляду за шкірою здійснюється відповідно типу, фототипу шкіри та згідно рекомендації лікаря-дерматолога.

___Довідково: за оперативною інформацією відокремлених структурних підрозділів Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області всього в 2015 році визначено 10 місць масового відпочинку  населення на водних об’єктах (пляжів), а саме: пляж «Лижна траса» бази відпочинку «Сонячна долина», пляж ТРК «Сонячна долина» с.Бояни, пляж бази відпочинку «Сонячний Берег» с.Бояни та пляж бази відпочинку «Хвиля», с.Магала Новоселицького району, пляж міста Чернівці, пляж комплексу п/п Антонович Д.В., с.Коровія Глибоцького району, пляж бази відпочинку «Аква плюс» с.Кам’яна, пляж бази відпочинку «Берег Любові» с.Бобівці та пляж комплексу «Рутка» с.В.Кучурів Сторожинецького району, пляж туристичного комплексу «Услад» с.Ломачинці Сокирянського району. Станом на 08 червня 2015 року погоджено санітарні паспорти 9-ти пляжів, на стадії погодження санітарний паспорт пляжу комплексу п/п Антонович Д.В., с.Коровія Глибоцького району.
___За результатами лабораторних досліджень, проведених Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проби води та ґрунту, які відібрані з місць масового відпочинку на водних об’єктах (пляжах), відповідають вимогам санітарних норм та правил, за виключенням зразків води з р.Прут  міського пляжу (вул. Донбасівська, 5, м.Чернівці).
___Головне управління Держсанепідслужби  у Чернівецькій області рекомендує тимчасово утриматись від купання на пляжі м.Чернівці.  Про відновлення водокористування на міському пляжі Головне управління Держсанепідслужби  у Чернівецькій області повідомить додатково.

 

НАВІГАЦІЯ