ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ

Убезпечте себе від отруєнь засобами побутової хімії


 ___У наш щоденний побут ввійшло одночасно багато засобів побутової хімії. Вони полегшують домашню працю, допомагають у побуті, однак при їх використанні необхідно  дотримуватись визначених правил і заходів безпеки. А якщо ними зневажати, то зазначені засоби  можуть стати причиною нещасних, а часто і трагічних випадків.
___Перш за все дотримуйтесь правил зберігання засобів побутової хімії. Не переливайте їх в посуд з-під харчових продуктів, не тримайте їх на кухні, в холодильнику, в шафах з посудом або харчами. Особливо ретельно слідкуйте за тим, щоб ці засоби не попали до рук дітей. Частою причиною отруєння засобами побутової хімії є перевищення використання рекомендованої дози речовини або не використання засобів індивідуального захисту (респіратор, рукавиці). Це буває, коли при роботі з побутовими хімікатами перевищується рекомендована доза речовини або не використовуються засоби індивідуального захисту (респіратор, рукавиці).
___Найбільш розповсюджені отруєння, засобами для знищення комах (інсектицидами), миючими засобами. Ці речовини мають різну ступень токсичності.
___Миючі засоби, наприклад, пральні порошки, засоби для миття скла, раковин, як правило, не викликають тяжкого отруєння. Їх дії обмежуються подразненням слизової оболонки шлунково-кишкового тракту або шляхів дихання, чи то алергічними реакціями (чхання, сльозотеча, закладення носа).
___Найбільш небезпечні - інсектициди, які містять у собі фосфорорганічні з'єднання (ФОС): хлорофос, карбофос, дихлофос. Вони здатні швидко викликати тяжкі отруєння, при порушенні правил їх використання.
___Перші симптоми отруєння засобами побутової хімії  - блювота, пронос, сильна пітливість, задуха, утруднене дихання. В найбільш важких випадках людина втрачає свідомість. А при вдиханні їх токсичність проявляється головним болем, запамороченням, нудотою.
___Також часто користуються і допоміжними засобами для підтримки чистоти у домі Оцтова есенція яка використовується у побуті (70-80% розчин оцтової кислоти): при попаданні на шкіру або слизові оболонки, викликає хімічний опік, страждають нирки і печінка. Якщо це сталось, то сеча, забарвлюється у червоний колір. Тяжкі опіки травного тракту можуть призвести до інвалідності, так як часто при цьому утворюються рубцеві звуження стравоходу та шлунку, що порушує прохідність їжі. В таких випадках потрібні складні відновлювальні операції.
___Отруєння нашатирним спиртом може виникнути, якщо його помилково випити. Інколи хворому у непритомному стані підносять до носу не вату, змочену нашатирним спиртом, як це потрібно, а відкритий флакон. Внаслідок необачного руху флакон може перевернутись і рідина попаде в рот і ніс, викличе опік.
___Якщо хімічна речовина попала в організм, треба перш за все викликати "швидку допомогу" і обов’язково сказати, чим викликане отруєння.
___При перших ознаках отруєння необхідно негайно звертатись за медичною допомогою.

 

НАВІГАЦІЯ