Поліомієліт – реальна загроза!

___Поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання з явищами загальної інтоксикації й ураженням нервової системи, яке може призвести до паралічу або навіть смерті. Захворювання викликається поліовірусом. Джерелом збудника інфекції є хвора людина або вірусоносій.
___Період від моменту зараження до появи клінічних ознак хвороби складає від 2 до 35 днів (у середньому 7-14 днів). Основний механізм передачі збудника фекально-оральний, реалізується також повітряно-крапельний шлях передачі. Чинниками передачі збудника можуть бути інфіковані продукти харчування, вода, повітря навколо хворого, предмети побуту, котрими користувався хворий. 
___Вірус поліомієліту уражає нервову систему і за декілька годин може викликати загальний параліч. Першими симптомами захворювання, при яких необхідно звернутися до лікаря є підвищена температура тіла, головний біль, біль у горлі, нежить, диспепсичні розлади (блювання, пронос), напруженість м'язів шиї, біль в кінцівках, неможливість стати на ніжки. В одному з 200 випадків інфікування розвивається незворотній параліч (зазвичай ніг). 5-10% з числа таких паралізованих людей вмирають від паралічу дихальних м’язів.
___В Україні, влітку цього року, сертифікована ВООЗ лабораторія підтвердила, що захворювання двох дітей на Закарпатті викликано вірусом поліомієліту похідним від вакцинного штаму та підтверджено циркуляцію вірусу, що відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил прирівнюється до спалаху поліомієліту.
___Обоє захворілих (одній дитині десять місяців, другій – чотири роки) не були щеплені від поліомієліту і після зараження циркулюючим вірусом поліомієліту похідного від вакцинного штаму, в них з’явились симптоми паралічу.
___Циркуляція такого вірусу ставить під загрозу всіх нещеплених дітей в Україні. В зв’язку з чим Міністерством охорони здоров’я України створено Оперативний штаб з реагування та протидії розповсюдженню захворювання, куди запрошені представники міжнародних організацій ВООЗ та ЮНІСЕФ.
___Циркуляція вірусу поліомієліту похідного від вакцинного штаму стала можливою через дуже низький рівень імунізації в Україні протягом декількох років. Так, рівень охоплення вакцинацією дітей проти поліомієліту в Україні  за минулий рік складає лише 49%, за перше півріччя цього року - 14,1%. По Чернівецькій області рівень охоплення вакцинацією дітей в 2014 році склав 40,5%, за 7 місяців поточного року – 24,5%.
Єдиний надійний захист дітей від поліомієліту – це вакцинація.
___Спалахи циркулюючого вірусу поліомієліту похідного від вакцинного штаму можуть бути швидко зупинені шляхом імунізації дітей оральною поліовакциною (ОПВ). Наразі, обізнаність про ризик захворювання серед українських батьків є дуже низькою. Згідно з опитуванням ЮНІСЕФ/ВООЗ, лише 18 відсотків українських мам вважають поліомієліт дуже небезпечним захворюванням, і тільки 27 відсотків - знають про те, що він викликає параліч.
___Експерти ВООЗ і ЮНІСЕФ тісно співпрацюють з Міністерством охорони здоров'я, щоб вжити всіх необхідних заходів для швидкої зупинки циркуляції вірусу. За інформацією МОЗ вакцина для проведення імунізації дітей вже є в Україні. Урядом Канади за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) закуплено 3,7 млн доз вакцини проти поліомієліту оральної, живої зареєстрованої в Україні, (ОПВ виробництва Санофі Пастер, Франція). Перша партія вакцин (ОПВ – 1,5 млн доз) вже надійшли в Україну, друга партія має надійти найближчим часом.
___Міністерство охорони здоров`я  планує проведення трьох раундів імунізації в національному масштабі з використанням оральної полівакцини (ОПВ) для усіх дітей молодших шести років, незалежно від того, чи були вони імунізовані від поліомієліту до цього. У третьому раунді планується імунізувати дітей до 10 років.
___Перший раунд буде проводитися поетапно: із Закарпатської області та прилеглих до неї Львівської, Івано-Франківської областей, і протягом двох тижнів має бути охоплено всю Україну. Імунізація має бути спрямована на охоплення 95% дітей.

 

НАВІГАЦІЯ