Поліомієліт та його профілактика.

___Поліомієліт або дитячий спинальний параліч – це гостре інфекційне захворювання з явищами загальної інтоксикації й ураженням нервової системи переважно у вигляді гострих млявих парезів та паралічів, яке викликається поліовірусом. Джерелом збудника інфекції є хвора людина або вірусоносій.
___Період від моменту зараження до появи клінічних ознак хвороби складає від 2 до 35 днів. Механізми передачі збудника фекально-оральний та інгаляційний (крапельний). Чинниками передачі збудника можуть бути інфіковані продукти харчування, вода, повітря навколо хворого, предмети побуту, котрими користувався хворий. 
___Вірус поліомієліту уражає нервову систему і за декілька годин може викликати загальний параліч. Першими симптомами захворювання, при яких необхідно звернутися до лікаря є підвищена температура тіла, головний біль, біль у горлі, нежить, диспепсичні розлади (блювання, пронос), напруженість м'язів шиї, біль в кінцівках, неможливість стати на ніжки. В одному з 200 випадків інфікування розвивається незворотній параліч (зазвичай ніг). 5-10% з числа таких паралізованих людей вмирають від паралічу дихальних м’язів. Хвороба уражає, в основному, дітей у віці до п’яти років. 
___Враховуючи збільшення кількості дітей, які не мають повного комплексу щеплень проти поліомієліту, інтенсивні транспортні потоки, торговельні та туристичні зв'язки з країнами, де реєструються випадки поліомієліту, загроза завезення та розповсюдження поліомієліту в Україні та в області залишається.
___Основним і надійним засобом попередження поліомієліту є профілактичні щеплення, які проводяться в Україні відповідно до календаря профілактичних щеплень дітям у віці 2, 4, 6, 18 місяців та в 6 і 14 років. Проведена вакцинація захищає дитину на все життя.
___Також засобами профілактики поліомієліту, як і інших інфекційних хвороб є: часте миття рук з милом, провітрювання приміщення декілька разів на день, проведення вологого прибирання приміщень, вживання тільки кип’яченої або спеціальної води для пиття, добре вимитих овочів та фруктів та обмеження відвідування країн - ендемічних по поліомієліту.

 

НАВІГАЦІЯ