Про заходи щодо підтримки Україною статусу країни вільної від поліомієліту, на 2017-2020 роки!

З метою попередження циркуляції «диких» та вакциноспоріднених вірусів поліомієліту Міністерством охорони здоров'я України видано наказ від 26.04.2017 №458 «Про затвердження Заходів щодо підтримки Україною статусу країни вільної від поліомієліту, на 2017-2020 роки».
Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує населення про «П’ять найважливіших фактів про поліомієліт»:

  1. Загроза передусім для дітей  

Усі ми, батьки, отримали щеплення, які захищали нас від поліо. Пам’ятаєте ці дві краплі рожевого кольору, які нам давали у дитинстві? Зараз ми не бачимо навколо себе людей, що живуть з наслідками поліо – і все це через зроблену колись вакцинацію. Але якщо ми запитаємо наших бабусь і дідусів, вони пам’ятають, скільки людей отримали каліцтва і скільки вмерли від поліо перед тим, як в Україні почали проводити масову вакцинацію. Не відмовляймо нашим дітям у праві на захист від цього захворювання!

2. Як розповсюджується поліо

Вірус поліо є дуже заразним. Поліомієліт (поліо) – це високоінфекційне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може привести до паралічу або навіть до смерті. Параліч може наступати на все життя, і багато жертв поліо отримують каліцтва через це захворювання. 5–10% паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів. Він може передаватися від дитини до дитини та інфікувати їх без жодних симптомів, поки не призведе до зараження та паралічу однієї дитини, яка не має щеплення. Поліомієліт вражає головним чином дітей у віці до 5 років. Проте в нашій країні, де діти старші від 5 років і підлітки також не повністю вакциновані від поліомієліту, можуть виникнути випадки захворювання серед дорослих. Параліч трапляється в 1 з 200 дітей, інфікованих цим вірусом. Вірус може жити в зараженій слині або калі інфікованої особи протягом багатьох тижнів. Він передається під час контакту з калом або слиною інфікованої особи: як правило, через брудні руки до рота, а після цього розмножується у кишечнику. Крім того, побутові предмети та іграшки, заражені від калу або слини, можуть переносити вірус до рук, а потім і до рота дитини. Він може заражати воду та їжу, якщо люди не миють руки, а також через зовнішнє середовище (від калу інфікованої людини).

3. Симптоми інфекції   

Якщо у дитини раптово з’являються ознаки кульгавості, атрофії м’язів або біль в ногах чи руках, негайно повідомте свого сімейного лікаря. Це можуть бути потенційні ознаки поліомієліту. Батьки, не допускайте ризику інфікування ваших дітей поліо – зробіть їм щеплення до того, як прийде захворювання.

4. Ліків від поліо не існує

Але йому можна ефективно запобігти шляхом вакцинації. Починаючи з 1988 року, кількість випадків інфікування в світі зменшилася на 99%. У 2014 році було повідомлено лише про 236 випадків інфікування у всьому світі, а в 1988 році було приблизно 350 тис. таких випадків. Раніше в Україні поліо був доволі розповсюдженим, і багато людей отримували інвалідність або навіть вмирали через нього, але на початку 1990-тих років було проведено декілька раундів масової вакцинації дітей.

5. Вакцинація попередить хворобу

 Якщо достатня кількість людей у країні будуть вакцинованими, розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести про розповсюдження вірусу та інфікування нових людей.

ЛЮБІТЬ, ЗАХИЩАЙТЕ, ВАКЦИНУЙТЕ!

 

 

НАВІГАЦІЯ