В Україні стартує перший раунд додаткової імунізації проти поліомієліту

 

     19 жовтня 2015 року МОЗ України провело розширену селекторну нараду з керівниками регіональних управлінь охорони здоров’я, на якій було анонсовано про старт першого туру додаткової імунізації проти поліомієліту.
___Додаткова трьохтурова імунізація розпочинається у відповідь на спалах поліомієліту, який зафіксовано в Україні та підтверджено ВООЗ та Центром з контролю та профілактики захворюваності США – найбільшими світовими організаціями, які ведуть нагляд за поліомієлітом. Відповідний наказ № 671 від 09.10.2015 «Про затвердження Плану заходів Міністерства охорони здоров’я України щодо імунізації населення від поліомієліту на 2015 рік», підписаний Міністром охорони здоров’я.
___Також Міністерство охорони здоров’я розробило інформаційного листа для регіональних підрозділів з питань охорони здоров’я з рекомендаціями щодо проведення додаткової імунізації. Згідно цього листа передбачено:
- проведення трьох раундів імунізації в національному масштабі з використанням оральної полівакцини (ОПВ) для усіх дітей віком від 2 місяців до 6 років. У третій раунд буде включено дітей віком до 10 років.
- діти, які не отримали жодної дози вакцини проти поліомієліту до моменту проведення додаткової вакцинації, отримують першу дозу ІПВ, та можуть бути далі вакциновані ОПВ не раніше ніж через 14 днів після отримання ІПВ.
- діти, які раніше отримали щонайменше одну дозу інактивованої поліомієлітної вакцини (ІПВ окремо чи в складі комбінованих вакцин або ОПВ) більше ніж 14 днів тому, повинні отримати ОПВ в рамках раундів вакцинації ОПВ незалежно від часу отримання останньої дози.
- тривалість першого раунду вакцинації ОПВ складає 3 тижні, наступних раундів вакцинації (другого та третього) – 2 тижні. Інтервал між раундами вакцинації ОПВ складає один місяць (30 діб). Відрахування інтервалу між раундами відбувається від останнього дня попереднього раунду вакцинації ОПВ.
___На сьогодні в регіони розвезено 1,1 млн. доз ІПВ вакцини та 2,2 млн. доз ОПВ вакцини, яка прибула в Україну у жовтні 2015 року. Ці вакцини розподіляються серед закладів охорони здоров’я, де буде проводитися додаткова імунізація.
___Ігор Перегінець, заступник Міністра охорони здоров’я України зазначив, що для проведення ефективної додаткової імунізації потрібна злагоджена робота всіх лікарів, співробітників підрозділів охорони здоров’я та МОЗ: «Спалах поліомієліту вимагає від нас ефективних спільних дій, оскільки зараз на кону як здоров’я українських дітей, а також і позиція України у світі. У лютому 2016 року в Україну прибуде міжнародна місія для аналізу результатів проведеної програми імунізації. Розраховую, що спільними зусиллями ми подолаємо це захворювання раз і назавжди, і збережемо статус України як країни вільної від поліомієліту».

 

НАВІГАЦІЯ