___

Епідемічна ситуація з поліомієліту у світі на 9 березня 2016 року.
Вилучення ОПВ з використання

___За повідомленням Глобальної ініціативи з ерадикації поліомієліту, станом на 9 березня 2016 р. з початку року у світі було виявлено 6 випадків поліомієліту, викликаного диким поліовірусом, з них у Пакистані – 5; в Афганістані – один. Усі випадки викликані диким поліовірусом типу 1. За той саме період 2015 р. було виявлено 17 випадків в Пакистані та один в Афганістані.
___Лаос. З 6 до 12 лютого 2016 р. Національний координатор з ММСП Лаосу повідомив ВООЗ про 3 додаткові випадки інфікування циркулюючим поліовірусом вакцинного походження типу 1 (цПВВП1). Випадки виявлені у різних районах провінції В’єнтьян.
Перші два випадки захворювання - дівчинка віком 15 місяців та жінка віком 44 роки, що не отримували ОПВ. Обидва випадки підтверджені лабораторно. Випадки не пов’язані між собою. Третій хворий – хлопець віком 18 років. Результати лабораторного дослідження за цим випадком ще не отримані, а зразки калу були зібрані з порушенням термінів. Однак цПВВП1 було виділено від контактних осіб, що дозволило встановити діагноз.
___Протягом поточного спалаху підтверджено 10 випадків хвороби, спричиненої цПВВП1. Також цПВВП1 було виділено зі зразків калу 23 здорових контактних осіб у провінціях Боліксамсай, Сайсомбун та В’єнтьян. Перші випадки були виявлені у жовтні 2015 р. Генетичний аналіз вказує, що цПВВП1, виділений від останніх хворих, генетично споріднений до штамів, раніше виділених у Лаосі, однак має деякі відмінності. Це може вказувати на циркуляцію декількох штамів цПВВП1, що сформувалися окремо.
Керівництво ВООЗ з міжнародного туризму рекомендує, щоб усі особи, які відвідують регіони, де виявлено поліовірус, були повністю вакциновані проти поліомієліту. Мешканці та особи, що відвідують такі районі на період більше 4 тижнів, мають отримати додаткову дозу ОПВ або ІПВ у термін від 4 тижнів до 12 місяців подорожі.
___Відповідно до Тимчасових рекомендацій від листопада 2015 р., країни повинні оголошувати спалахи цПВВП надзвичайними ситуаціями у сфері охорони здоров’я на національному рівні.
___Вилучення ОПВ з використання у всьому світі буде проводитися поетапно, починаюся з вилучення ОПВ, що містить вірус типу 2. Перехід з тривалентної на двовалентну ОПВ заплановано на квітень 2016 р., що має сприяти зниженню ризику інфікування цПВВП, оскільки 90% випадків інфікування цПВВП викликано вірусом типу 2. На наступному етапі планується остаточне припинення використання ОПВ з переходом на ІПВ.

 

НАВІГАЦІЯ