Пам'ятка для працюючих в умовах підвищеної температури повітря

1. Для профілактики перегрівання організму (гіпертермії) необхідно організувати раціональний режим роботи. При роботах на відкритому повітрі і температурі зовнішнього повітря 35 ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну не повинна перевищувати 4-5 годин, для осіб які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання і 1,5-2 години для осіб без спеціального одягу.
2. У приміщенні, в якому здійснюється нормалізація теплового стану людини після роботи в нагріваючому середовищі, щоб уникнути охолодження організму внаслідок великого перепаду температур (поверхня тіла - навколишнє повітря) і посиленої тепловіддачі випаровуванням поту, слід підтримувати температуру повітря на рівні 24 - 25 °C.
3. Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 ºС за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). Не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі, при температурі понад 37 ºС. Слід змінити порядок робочого дня та перенести такі роботи на ранковий або вечірній час.
4. Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг із щільних сортів тканини. Рекомендується допускати до такої роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.
5. З метою профілактики зневоднення організму рекомендується правильно організувати і дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, передбачивши видачу підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.
6. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні роботи середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину - приблизно одну чашку кожні 20 хвилин.
7. Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується, при можливості, вживання фруктів і овочів.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ