Про ризики захворіти на правець

З настанням теплих погожих днів, коли на присадибних ділянках та  в господарстві з'являється чимало клопотів, зростає ризик інфікування збудником правцю. Найчастіше це може статись при необачному травмуванні (особливо нижніх кінцівок) під час проведення садових та земляних робіт. Ймовірність розвитку хвороби збільшується, якщо рана забруднена грунтом.
Останній випадок правцю в Чернівецькій області був зареєстрований в 2008 році, внаслідок отримання  колотої рани долоні брудною дерев'яною тріскою. 
Збудник правцю – правцева паличка потрапляє в довкілля з випорожненнями сільськогосподарських та домашніх тварин (коні, вівці, велика рогата худоба, свині, собаки, коти), яким належить пріоритетна роль як джерела інфекції. Збудник може існувати у вигляді двох форм – вегетативної та спорової.  Останні форми стійкі до дії високих температур, висушування, їм  властиве тривале зберігання у зовнішньому середо­вищі. При настанні сприятливих умов (відповідна температура, вологість) спори проростають, із них знову утворюються правцеві палички, які викликають хворобу.
З епідеміологічної точки зору хворі на правець не заразні і небезпеки для оточення не становлять.
Захворювання починається з незначно вираже­них продромальних явищ: слабкість, дратівливість, швидке настання вто­ми, головний біль, пітливість, біль і незначне посмикування м'язів у ді­лянці рани. В ході розвитку хвороби з'яв­ляється ригідність (затвердіння) м'язів, хворий відчуває утруднення під час відкривання рота, короткотривалі судоми і біль у жуваль­них м'язах.  Часто правець починається з пору­шення ковтання і болю у горлі.
Згодом судоми охоплюють усі м'язи тулуба, що супроводжується сильним болем. До ранніх проявів правця належать також тягнучий біль і посмикування м'язів у ділянці рани, надмірне пото­виділення, яке не відповідає темпе­ратурі тіла, біль у спині.
Основним профілактичним заходом при правці є імунізація, яка може бути активною (її проводять незалеж­но від одержання травми) та  активно-пасивною (її проводять в разі підозри на захворювання).  
Активна імунізація проти правцю розпочинається  в 3 місячному віці і проводиться з кратністю визначеною Календарем щеплень.
Від повноти активної імунізації за­лежить подальша активно-пасивна імунізація у разі одержання травми (екстрена профілактика). Вона здійс­нюється при всіх відкритих пошкод­женнях, опіках, відмороженнях, ган­грені і некрозі тканин, укусах тварин, абортах та пологах, які відбулися поза стаціонаром, проникаючих пораненнях органів трав­лення.  
Тому при травмах, які супроводжуються порушенням цілісності шкіри та  слизових оболонок,  не варто зволікати з візитом до лікаря. 
Будьте уважні до себе та своїх близьких!

 

 

 

НАВІГАЦІЯ