Рекомендації Чернівецького міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області щодо профілактики кишкових інфекцій!

Кишкові інфекції поширені повсюдно, характеризуються високим рівнем захворюваності як серед дорослих, так і дітей.
До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти, вірусний гепатит А.
Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання неякісних харчових продуктів, продовольчої сировини, води та  недотримання правил особистої гігієни.
У теплу пору року відбувається активізація шляхів передачі кишкових інфекції. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб. Основні первинні ознаки захворювання кишковими інфекціями, при яких слід негайно звертатися до лікаря: пронос, нудота, блювота, підвищення температури тіла.
Основні рекомендації, яких потрібно дотримуватись щоб уникнути інфікування:
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково, а також  після відвідування туалету мити руки з милом;
- не купувати продукти харчування з „рук”, у місцях неорганізованої торгівлі;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання: ріки, озера, струмки, джерела;
- для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
- не допускати споживання продуктів та напоїв з закінченим терміном зберігання;
- не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
- не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
Під час відпочинку на природі, чи  подорожуючи, для пиття, миття посуду і рук використовувати тільки кип’ячену або питну фасовану (бутильовану) воду. Крім того, не беріть  в  подорож  кисло-молочні продукти (кисло-молочний сир, сметана, кефір, молоко, йогурти), варені ковбаси, сардельки, кондитерські вироби з кремом, салати, заправлені сметаною, майонезом, соуси.
Слід пам’ятати, що наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не завжди впливає на їх смакові якості.
При харчуванні у лісі, на пляжі виключайте контакт продуктів з ґрунтом, піском, мухами та  комахами.
При харчуванні у лісі, на пляжі, у поїзді краще всього споживати запечене м’ясо, натуральні овочі, фрукти, сухе печиво без начинки.  Під час подорожей продукти харчування необхідно зберігати у сумці-холодильнику, а за її відсутності можна використовувати ємність із замороженою водою, яка на певний період створить умови для більш безпечного зберігання харчових продуктів. Крім того, зберігання  будь-яких виготовлених страв без умов холоду не повинна перевищувати 2-х годин. Зберігати продукти харчування потрібно тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлені терміни. Овочі та фрукти перед вживанням необхідно ретельно мити, обдавати окропом. Також при споживанні їжі рекомендовано використовувати одноразовий  посуд.
Шановні краяни,  дотримуючись зазначених рекомендацій, Ви зможете зберегти своє здоров’я та Ваших дітей.

 

НАВІГАЦІЯ