Головне управління Держсанепідслужбн у Чернівецькій області інформує щодо радіологічного контролю за безпекою харчових продуктів та продовольчої сировини

Згідно вимог Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань» радіаційному контролю підлягають продукти харчування, продовольча сировина та питна вода.
Керівним документом при здійсненні державного санітарно-епідеміологічного нагляду є Державні гігієнічні нормативи «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90 у продуктах харчування та питній воді».
Дані нормативи запроваджені з метою подальшого зниження дози внутрішнього опромінення населення шляхом обмеження надходження радіонуклідів з продуктами харчування та стимуляції створення і дотримання виробниками необхідних умов одержання чистої продукції на забруднених територіях. Крім вмісту цезію-137 та стронцію-90 у продуктах місцевого виробництва, документ регламентує вміст цих нуклідів також і в харчових продуктах, що ввозяться в Україну з метою реалізації.
Встановлені рівні радіонуклідів 137Сз та 90      у продуктах харчування та питній воді повинні забезпечити неперевищення межі річної ефективної дози внутрішнього опромінення 1 мЗв. При цьому надходження інших техногенних та природніх радіонуклідів не враховується.
Основними критеріями оцінки безпеки радіоактивних речовин, що надходять до організму людини, є рівень їх активності у харчових продуктах та продовольчій сировини. Тому практично дуже важливо знати активність радіонуклідів у основних продуктах харчування.
Радіоактивні речовини можуть надходити до організму людини через органи дихання з повітрям або через травний тракт з продуктами харчування та питною водою. Шляхи надходження радіонуклідів до організму людини з їжею достатньо складні та різноманітні. Можна виділити наступні з них: рослина — людина, рослина—тварина—молоко—людина, рослина—тварина — м'ясо— людина.
Харчові продукти можуть бути забрудненими: радіоактивним пилом (поверхневе забруднення у вегетативний період, під час збирання, транспортування, зберігання); через кореневу систему під час вирощування (структурне забруднення); у разі споживання тваринами забруднених кормів, води, вдихання забрудненою повітря (м'ясо, яйця, молоко).
Якщо повітряний шлях надходження радіонуклідів у продукти харчування виконував важливу роль у перший період після аварії на ЧАЕС, то структурний шлях надходження їх є актуальним у всі наступні роки після аварії до теперішнього часу. Надходження радіонуклідів з ґрунту в рослини залежить, як від фізико-хімічних властивостей радіонукліда, складу ґрунту, так і від фізіологічних особливостей рослин.


 

 

 

НАВІГАЦІЯ