Про реалізацію повноважень Держсанепідслужби України на території   Чернівецької області у вересні 2014 року

_____Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області (далі – Головне управління) у вересні 2014 року продовжувало забезпечувати реалізацію повноважень Держсанепідслужби України на території Чернівецької області.
_____Рівень загальної інфекційної захворюваності у вересні 2014 року не перевищував середні багаторічні показники, не зареєстровано спалахової захворюваності, випадків захворювань на черевний тиф, поліомієліт, дифтерію, правець, малярію,  рикетсіозів. При реєстрації поодиноких випадків кишкових інфекцій в організованих колективах забезпечено епідеміологічне розслідування, за результатами якого ризики подальшого виникнення та поширення нових випадків  інфекційних хвороб ліквідовано.
____Здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду впродовж вересня 2014 року відбувалось з урахуванням вимог Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік». Всього спеціалістами Головного управління було проведено                   56 позапланових заходів, 50 з яких – за заявкою суб’єкта господарювання. З  метою усунення причин і умов, що сприяли вчиненню порушень санітарного законодавства, видано 4 приписи. За результатами виявлених порушень винесено 4 постанови про накладення штрафу на суму  0,6 тис. грн.
____При забезпеченні позапланових заходів на 13 об’єктах для проведення  лабораторних та інструментальних досліджень залучались працівники Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», відхилення від гігієнічних нормативів виявлено на 3 об’єктах (23%). В усіх випадках застосовано адекватні до ситуації заходи реагування.

____З метою гігієнічної оцінки безпечності  та  якості  питної  води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» у вересні цього року за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками досліджено 81 пробу питної води централізованого водопостачання та 414 проб води громадських криниць, за вірусологічними показниками – 87 проб води громадських криниць. При встановленні відхилень від нормативів запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.

____У вересні продовжувався лабораторний контроль за місцями рекреаційного та оздоровчого водокористування. Відхилень від гігієнічних нормативів у відібраних в місцях функціонування пляжів зразках не виявлено (досліджено 28 проб води – за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 19 проб води – за паразитологічними показниками, 27  проб грунту – за бактеріологічними показниками).

____При забезпеченні Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» радіологічного контролю відхилень від нормативів впродовж вересня 2014 року не виявлено (проведено 132 дослідження продуктів харчування та питної води). Не встановлено перевищень граничних показників і при 289 замірах рівнів електромагнітних випромінювань. Також досліджувались проби харчових продуктів (7), річкової води (4), грунту (14) на вміст пестицидів, перевищень гранично допустимих концентрацій не встановлено.

____У вересні 2014 року Головним управлінням у визначені законодавством терміни видано 31 документ дозвільного характеру. Відмов у видачі документів дозвільного характеру не було. Прийом заяв від суб‘єктів господарювання на отримання  документів  дозвільного  характеру та супровідних документів до заяв відбувається лише  після  реєстрації  їх  в «Дозвільних центрах». У місцях прийому суб’єктів звернень Головним управлінням здійснюються консультації щодо порядку надання адміністративних послуг (документів дозвільного характеру).
____З метою інформування населення про санітарно-епідемічну ситуацію, заходи профілактики інфекційних хвороб, масових неінфекційних захворювань, радіаційних уражень людей, запобігання шкідливому впливу на стан здоров’я і життя людини факторів середовища життєдіяльності,  за участю працівників Головного управління відбулось 2 виступи на місцевому телебаченні та 2 – на місцевому радіо, опубліковано 6 статей у пресі.  Інформаційні матеріали із зазначених питань за ініціативою Головного управління розміщувались на офіційних веб-сайтах обласної та районних державних адміністрацій, Чернівецької міської ради. 

 

 

НАВІГАЦІЯ