Про результати епідеміологічного розслідування спалаху
гострих кишкових захворювань в оздоровчому закладі «Буковинка»
с. Репуженці Заставнівського району Чернівецької області

09.06.2019 до Заставнівського районного лабораторного відділення Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» надійшло повідомлення про захворювання 29 дітей та 2 осіб персоналу в Комунальному обласному позашкільному оздоровчому закладі «Буковинка» с. Репуженці Заставнівського району Чернівецької області.

Для з’ясування причин та обставин виникнення захворювань Заставнівським районним лабораторним відділенням Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» невідкладно розпочато комплекс протиепідемічних заходів та епідеміологічне розслідування, в якому брали участь спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області та КУ «Заставнівська центральна районна лікарня».

В ході епідеміологічного розслідування встановлено, що за медичною допомогою до КУ «Заставнівська центральна районна лікарня» звернулося 30 дітей та 2 дорослих (персонал оздоровчого закладу) з симптомами гострих кишкових захворювань, яким встановлено діагноз «Гострий гастроентероколіт? Ротавірусна інфекція?». Із загальної кількості захворілих було госпіталізовано до інфекційного відділення КНП «Кіцманська центральна районна лікарня» 6 осіб, із них 5 дітей.

Під час епідеміологічного розслідування для проведення бактеріологічних, вірусологічних, фізико-хімічних лабораторних досліджень відібрано добові проби страв, проби харчових продуктів, проби питної води, змиви з обладнання, посуду, інвентарю на харчоблоці оздоровчого закладу, обстежено персонал кухні, вихователів та всіх хворих.

За результатами лабораторних досліджень в 5-ти пробах харчових продуктів та готових страв виділений стафілокок золотистий та бактерії групи кишкових паличок.

За результатами позапланової перевірки Комунального обласного позашкільного оздоровчого закладу «Буковинка» спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, комісійного обстеження та виявленими порушеннями оператором потужності (харчоблок закладу) вимог законодавства керівнику оздоровчого закладу надано припис та складено протокол.

Таким чином, за результатами епідеміологічного розслідування, результатами лабораторних досліджень, враховуючи факти порушення вимог санітарного законодавства в організації харчування, короткий інкубаційний період та короткотривалий перебіг клінічних симптомів у хворих та враховуючи виділений стафілокок золотистий та бактерії групи кишкових паличок в 5-ти пробах харчових продуктів та готових страв, можна зробити висновок, що етіологічним фактором спалаху ймовірно стали умовно патогенні мікроорганізми, в реалізації спалаху були задіяні, як харчовий так і контактно побутовий шляхи передачі, що сприяло виникненню групових випадків гострих кишкових захворювань в комунальному обласному позашкільному оздоровчому закладі «Буковинка» с. Репуженці Заставнівського району Чернівецької області.

 

НАВІГАЦІЯ