Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області проводить роз’яснювальну роботу щодо облаштування та обслуговування вигрібних ям.


___Значна частина індивідуальних забудовників вирішують проблему відведення стоків з будинку шляхом облаштування вигрібної ями. 
___Незнання вимог  щодо  облаштування  вигрібних  ям призводить до забруднень навколишнього середовища ( грунту,  питної води ).
     Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць, затвердженими Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145 (Наказ набирає чинності з 01 січня 2012 року) та ДСП  від 19.06.1996 №173 «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів»визначено, що вигрібна яма (вигріб) – це інженерна споруда у вигляді поглиблення в землі, виконана з водотривкого матеріалу, призначена для збирання та зберігання рідких відходів, наземна частина якої обладнана щільно прилягаючою кришкою та решіткою для відокремлення твердих відходів.  Вигреби повинні бути віддалені від меж земельних ділянок та лікувально- профілактичних закладів, житлових та громадських будівель і споруд , майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення  на відстань  не менше 20 м,  відстань від  вигребу  до  індивідуальних   колодязів  і каптажів  джерел  -  не менше 20 метрів,  при цьому необхідно враховувати напрямок схилу ділянки. Рекомендується розташовувати яму вниз за течією грунтових вод. Що дозволить  уникнути забруднення питної води.
     Також, об’єм  вигребу розраховують  виходячи з   кількості членів сім’ї, які  ним  користується.  Вигріб необхідно очищати у міру їх заповнення. Для обслуговування ями необхідно забезпечити до неї доступний  під’їзд. Скид   рідких відходів  на територію  приватних володінь, а також використання  їх як  добрив  в сільському господарстві забороняється.
___Відповідальність за влаштування та експлуатацію вигрібних ям несе власник.

 

НАВІГАЦІЯ