Основні факти про сальмонельоз!

Salmonella є однією з чотирьох основних причин діарейних хвороб у всьому світі.
Salmonella є стійкою бактерією, яка може виживати протягом декількох тижнів в сухому навколишньому середовищу і декілька місяців у воді.
Salmonellaграмнегативна бактерія, що має форму палички, і відноситься до сімейства ентеробактерій.
На сьогоднішній день в рамках двох видів - Salmonellabongori і Samonellaenterica - виявлено більше 2500 різних серотипів або «сероварів».
Викликати захворювання людей можуть всі серотипи, деякі з них є специфічними і можуть жити лише в одному або декількох видах тварин: так, наприклад, серотипDublinSalmonellaenterica живе в великій рогатій худобі, а серотипCholeraesuisSalmonellaenterica - в свинях.
Більшість серотипів  зазвичай викликають гастроентерит, який може протікати у важкій формі у дітей, літніх людей та пацієнтів з ослабленим імунітетом. До цієї групи належать серотипEnteritidis,Salmonellaenterica і серотипTyphimurium.

Хвороба
Сальмонельоз - це хвороба, що викликається бактерією Salmonella. Для неї зазвичай характерні різке підвищення температури, біль в животі, діарея, нудота і іноді блювота.
Симптоми хвороби з'являються через 6-72 години (зазвичай через 12-36 годин), хвороба триває від 2 до 7 днів.
Перебіг хвороби в деяких випадках, особливо у дітей і літніх пацієнтів, через зневоднення може бути важким і становити загрозу для життя.

 

Джерела і передача інфекції
• Бактерія Salmonella широко поширена серед домашніх і диких тварин, переважно серед тварин, що використовуються в їжу, таких як домашня птиця, свині й велика рогата худоба; а також серед домашніх тварин, включаючи кішок, собак, птахів.
• Salmonella може проходити через весь харчовий ланцюг - від корму для тварин, первинного виробництва і до підприємств громадського харчування.
• Люди заражаються сальмонельозом, як правило, в результаті споживання заражених харчових продуктів тваринного походження (в основному яєць, м'яса, домашньої птиці і молока), хоча до передачі інфекції можуть бути причетні й інші харчові продукти, включаючи зелені овочі, забруднені гноєм тварин.
• Може мати місце і передача інфекції від людини людині фекально-оральним шляхом.
• Випадки захворювання людей відбуваються також при контактах з інфікованими тваринами. У інфікованих тварин ознаки хвороби часто не виявляються.

Базові правила профілактики:

Особиста гігієна
Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Чистота на кухні

  • мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуйтеся індивідуальним посудом;
  • не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

Готування

  • для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);
  • окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • використовуйте  харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

Зберігання продуктів

  • дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

Чиста вода

  • використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
  • вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
  • не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Своєчасна медична допомога
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

 

Керівництво
Структурні підрозділ
Відокремлені структурні підрозділи
Послуги
Державні закупівлі
Публічна інформація
Санепідситуація в області
Контакти
Атестація
План моніторингових досліджень
Паспорт бюджетної програми