Про епідемічну ситуацію та результати досліджень середовища життєдіяльності людини на території Чернівецької області
 протягом  7 місяців  2018 року

 

За 7 місяців 2018 року за результатами епідеміологічного моніторингу інтенсивність епідемічного процесу гострих кишкових інфекцій продовжує знижуватись, а саме гастроентероколіти з встановленим збудником (-25,8%), гастроентероколіти невстановленої етіології (-26,5%), ротавірусний ентерит  (- 61,3%) в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. Зареєстровано 52 випадки сальмонельозу проти 65 за аналогічний період 2017 року, захворюваність сформована за рахунок населення м. Чернівці, Новоселицького, Заставнівського, Вижницького, Сторожинецького, Кіцманського та  Путильського районів.

Одночасно, із спорадичною реєструвалась і спалахова захворюваність. В квітні 2018 року зареєстровано спалах гострих кишкових інфекцій в с. Вікно Заставнівського району. Всього було госпіталізовано 3 дорослих та 1 дитину. Проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів. Також в квітні 2018 року зареєстровано груповий випадок отруєння людей в хуторі Поляни с. Банилів-Підгірний

Сторожинецького району. Було госпіталізовано 11 осіб (2 дорослих та 9 дітей) з однієї сім’ї. 

В травні 2018 року зареєстровано спалах гострих кишкових інфекцій серед осіб, мешканців Вінницької області, які відпочивали в м. Яремча Івано-Франківської області.

Всього захворіло 13 хворих, з них 12 дітей, які були госпіталізовані в Хотинську центральну районну лікарню під час поїздки з місця відпочинку додому.

З метою гігієнічної оцінки безпечності  та  якості  питної  води на відповідність вимогам ДсанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» Центром проводиться  моніторинг результатів досліджень питної води, а саме: за 7 місяців поточного року досліджено:  
- 330 проб води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками;  322 проби  за бактеріологічними показниками; 210 проб за паразитологічними показниками. Відхилення від нормативів за санітарно-хімічними показниками встановлено в 1 (0,3%) пробі, за мікробіологічними показниками – в 9 (2,8%) пробах, відібраних у  Вижницькому, Путильському,  Сокирянському районах та м. Чернівці.

Забезпечено моніторинг якості води громадських криниць. Протягом 7 місяців поточного року  досліджено 491 проба за санітарно-хімічними показниками, з яких 30 (6,1%) проб не відповідало нормативам; 499 проб – за бактеріологічними показниками, з яких 50 (10,0 %) проб не відповідали нормативам; 17 проб – за вірусологічними показниками, 386 проб – за паразитологічними показниками, з них 2 позитивні. Відхилення від нормативів за санітарно-хімічними показниками спостерігались у Глибоцькому, Герцаївському, Новоселицькому, Сокирянському, Сторожинецькому районах та м.Чернівці; за бактеріологічними показниками у Вижницькому,  Глибоцькому, Герцаївському, Новоселицькому, Сокирянському, Сторожинецькому районах та м.Чернівці.

При виявленні відхилень результати досліджень скеровуються власникам та запроваджуються заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.

Відповідно до Постанови КМУ від 30.03.1998 року №391 «Про затвердження Положення про державну систему моніторингу довкілля»   Центром здійснюється моніторинг поверхневих вод суші (на хімічні, бактеріологічні, радіологічні, вірусологічні визначення). 

У межах Чернівецької області Центром визначені 53 створи постійного спостереження, в т.ч. на водоймах I категорії водокористування (водойми для господарсько-питного водопостачання) встановлено 11 створів, на водоймах II категорії (рекреаційні водойми та водойми у межах населених пунктів) - 42.

З метою оцінки безпечності впливу на людину хімічних та біологічних факторів навколишнього середовища Центром за 7 місяців 2018 року досліджено за санітарно-хімічними показниками 313 проб води з відкритих водоймищ, у тому числі 73 проби на пестициди. Досліджено 233 проби за бактеріологічними показниками, 67 проб – за вірусологічними показниками та 175 проб – за паразитологічними показниками. Із досліджених проб не відповідали вимогам санітарних норм 3 (1,0%) проби за санітарно-хімічними показниками, 11 (4,7%) проб за бактеріологічними та 1 (0,6%) за паразитологічними показниками.

Центром досліджено: 191 пробу грунту за санітарно-хімічними показниками, в тому числі 80 проб на вміст пестицидів, 119 проб за бактеріологічними показниками, 95 проб за паразитологічними показниками та 48 проб за вірусологічними показниками.

Відхилення від нормативів виявлено в 3 (1,6%) пробах  грунту  за санітарно-хімічними показниками, в 7 (5,9%)  пробах - за бактеріологічними показниками, в 4 (4,2%) пробах - за паразитологічними показниками та 1 (2,0%) проба позитивна на аденовіруси.

В  освітніх закладах області відібрано та досліджено 210 проб питної води за санітарно-хімічними та 327 проб за бактеріологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за санітарно-хімічними  - 20  проб, за бактеріологічними  показниками - 31 проба питної води. Проведено дослідження 10 страв на якість термічної обробки, відхилення не виявлено; 25 страв за санітарно-мікробіологічними показниками, бактеріологічне забруднення не  виявлено.

В цілях контролю дотримання санітарно - гігієнічного режиму на харчоблоках закладів освіти відібрано та досліджено 4590 санітарно-гігієнічних змивів з посуду та інвентарю, у 178 із них виявлено бактерії групи кишкової палички.

За результатами проведених лабораторних досліджень у навчальних закладах, де були виявлені потенційні ризики впливу на стан здоров'я дітей, надано рекомендації щодо забезпечення проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів з метою недопущення виникнення спалахів харчових отруєнь та захворювань на гострі кишкові інфекції в установах.

Протягом 7 місяців 2018 року Центром забезпечено радіологічний контроль за будівельними матеріалами та лісоматеріалами - проведено 378 досліджень, продуктами харчування та питною водою – 142 дослідження,  також проведено 141 замір  радону-222 та 30038 замірів рівнів потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання.
Проведено 169 замірів рівнів шуму, з них 13 з перевищенням гранично-допустимих рівнів, 275 замірів електромагнітних випромінювань та 40 замірів вібрації, всі відповідають нормативам.

У разі виявлення відхилень за результатами лабораторних досліджень суб’єктам господарювання  та громадянам надаються рекомендації щодо вжиття профілактичних заходів з метою усунення шкідливого впливу факторів навколишнього середовища на стан здоров’я  населення.

Центром, відповідно до заяв суб’єктів господарювання, проведено дослідження 36 проб харчових продуктів на вміст генетично-модифікованих організмів, досліджено 547 проб харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками та 186 проб за бактеріологічними показниками, всі відповідали нормативам.

Впродовж 7 місяців 2018 року з метою інформування населення з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя опубліковано 74 статті у засобах масової інформації, відбулося 45 виступів по радіо та 19 по телебаченню, на офіційному веб-сайті розміщено 310  публікацій.

 

НАВІГАЦІЯ