Про епідемічну ситуацію та результати досліджень середовища життєдіяльності людини на території Чернівецькій області у січні
 2017 року

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (надалі – Центр) інформує, що за період з 30.09.2016 по 02.02.2017 року, за даними оперативного моніторингу, з приводу гострих респіраторних інфекцій за медичною допомогою звернулось 92890 особи  або 10,2% мешканців області, з них 63602 дітей (68%). Госпіталізовано 3308 хворих, з них 2321 дітей до 18 років (70%).

За даними вірусологічного лабораторного моніторингу у 16 хворих лабораторно підтверджено циркуляцію грипу типу А (Н3N2) та у 2 - вірус типу А (сумарний).

З метою раннього реагування на можливі ускладнення епідемічної ситуації з гострих респіраторних інфекцій, своєчасного впровадження протиепідемічних заходів в усіх районах області та м.Чернівці з 29 листопада 2016 року проводиться щоденний моніторинг захворюваності населення.

З початку епідсезону 2016-2017 років в області щеплено проти грипу 1881 особу.
 

При реєстрації епідемічного рівня захворюваності гострими респіраторними інфекціями та грипом, Центр спільно з Департаментом охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації рекомендувала районним державним адміністраціям, Чернівецькій та Новодністровській міським радам забезпечити своєчасну організацію та вжиття відповідних профілактичних та протиепідемічних заходів, передбачених «Комплексним планом організаційних та санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій серед населення на території Чернівецької області в епідемічний сезон 2016-2017 років» на епідемічний період.

Центром в січні 2017 року забезпечено моніторинг лабораторних досліджень з об’єктів навколишнього середовища та середовища життєдіяльності людини. Досліджено 7 проб води централізованого водопостачання на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, 133 проби води громадських криниць. Не відповідність води вимогам  ДСанПіну 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для  споживання  людиною»  за мікробіологічними показниками виявлено в 3 пробах води з громадських криниць.    При виявленні відхилень результати досліджень скеровувались власникам та запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.

В  освітніх закладах області відібрано  та досліджено 7 проб питної води за фізико-хімічними та 7 проб за мікробіологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за фізико-хімічними показниками – 2  проби води. Проведено дослідження 4 страв на калорійність, 1 - на якість термічної обробки та 3 - на бакзабруднення,  відхилень від нормативів не встановлено.

В цілях контролю дотримання санітарно - гігієнічного режиму на харчоблоках закладів відібрано та досліджено 80 санітарно-гігієнічних змивів, у 2 із них виділено бактерії групи кишкової палички. На адресу керівників навчальних закладів, де виявлялись потенційні ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей,  направлялись рекомендації щодо покращення умов навчання та перебування в установах.

Протягом  січня 2017 року забезпечено радіологічний контроль за будівельними та лісоматеріалами - проведено 20 досліджень, продуктами харчування та питною водою - 7 досліджень,  проведено 18 замірів  радону-222 та 614 замірів рівнів потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання, відхилення від нормативів не виявлено.

При дослідженні фізичних факторів навколишнього середовища протягом місяця проведено: 132 заміри рівнів електромагнітних випромінювань, перевищень граничних показників не встановлено.

 

НАВІГАЦІЯ