Про епідемічну ситуацію та результати досліджень середовища життєдіяльності людини на території Чернівецькій області за 2 місяці
 2017 року
                                                                 

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (надалі – Центр) інформує, що за 2 місяці 2017 року рівень інфекційної та паразитарної захворюваності в області не перевищує середні багаторічні показники.

В порівнянні з 2 місяцями 2016 року, в Чернівецькій області зареєстровано зниження захворюваності ротавірусними ентеритами на 45%, гастроентероколітами встановленої етіології на 27% та невстановленої етіології на 22% .

З інфекцій, що керуються засобами специфічної профілактики зареєстровано 6 випадків кашлюка, 1 випадок кору та 19 випадків краснухи.

В області продовжується моніторинг циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій в об’єктах довкілля. Впродовж лютого 2017 року досліджувались зразки мишоподібних гризунів на виявлення збудників лептоспірозу, туляремії, ієрсиніозів, лістеріозу, еризипелоїду. За результатами лабораторних досліджень 4% досліджених зразків були позитивними на кишковий ієрсиніоз, ще у 4 % досліджених зразків виявлено збудник лептоспірозу.

Продовжується моніторинг лабораторних досліджень з об’єктів навколишнього середовища та середовища життєдіяльності людини.

Центром в лютому 2017 року досліджено 127 проб води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 100 за паразитологічними показниками; 321 пробу води громадських криниць за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 574 проби за паразитологічними показниками. Не відповідність води вимогам  ДСанПіну 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для  споживання  людиною»  за санітарно-хімічними показниками виявлено в 5 пробах води з громадських криниць, за мікробіологічними показниками в 1 пробі води централізованого водопостачання та 6 пробах води з громадських криниць. При виявленні відхилень результати досліджень скеровувались власникам та запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.

Досліджено 27 проб води водоймищ за фізико-хімічними, 18 проб за мікробіологічними показниками, 19 проб за паразитологічними показниками, 9 проб (162 дослідження) на пестициди, відхилень не встановлено.

В  освітніх закладах області відібрано  та досліджено 107 проб питної води за фізико-хімічними та 123 проби за мікробіологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за фізико-хімічними – 10 (9,3%) проб та за мікробіологічними показниками – 8 (6,5%) проб питної води. Проведено дослідження 63 страв на калорійність, відхилення від меню - вимоги виявлено в 1 (1,6%) страві; 16 страв на якість термічної обробки, відхилення не виявлено; 41 страви за мікробіологічними показниками, бактеріологічне забруднення виявлено в 3 (7,3%) готових стравах.

В цілях контролю дотримання санітарно - гігієнічного режиму на харчоблоках закладів освіти відібрано та досліджено 470 санітарно-гігієнічних змивів з посуду та інвентарю, у 22 (4,7%) із них виявлено бактерії групи кишкової палички. На адресу керівників навчальних закладів, де виявлялись потенційні ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей,  направлялись рекомендації щодо покращення умов навчання та перебування в установах.

Протягом  лютого 2017 року забезпечено радіологічний контроль за будівельними та лісоматеріалами - проведено 41 дослідження, продуктами харчування та питною водою – 36 досліджень,  проведено 18 замірів  радону-222 та 2159 замірів рівнів потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання, відхилення від нормативів не виявлено.

При дослідженні фізичних факторів навколишнього середовища протягом місяця проведено: 9 замірів шуму та 51 замір рівнів електромагнітних випромінювань, перевищень граничних показників не встановлено.

Протягом лютого 2017 року з метою інформування населення з різних питань діяльності опубліковано 10 статей у засобах масової інформації, відбулося 8 виступів по радіо та 5 по телебаченню.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ