Про епідемічну ситуацію та результати досліджень середовища життєдіяльності людини на території Чернівецькій області
за 4 місяці   2017 року

                                                                 
За результатами проведення державного обліку інфекційних захворювань у Чернівецькій області встановлено, що за 4 місяці 2017 року рівень інфекційної та паразитарної захворюваності в області не перевищує середні багаторічні показники.

Більшість показників інфекційної захворюваності є нижчою загальнодержавних.

В порівнянні з 4 місяцями 2016 року, у Чернівецькій області зареєстровано зниження захворюваності ротавірусними ентеритами на 10%, гастроентероколітами встановленої етіології на 2%. За 4 місяці 2017 року відмічається зростання на гастроентероколіти невстановленої етіології на 10% в порівнянні з минулим 2016 роком.

З інфекцій, що керуються засобами специфічної профілактики зареєстровано 12 випадків кашлюка, 2 випадки кору, 1 випадок епідемічного паротиту та 26 випадків краснухи.

У всіх випадках забезпечено проведення епідеміологічних розслідувань, профілактичних протиепідемічних та дезінфекційних заходів.

Одночасно із спорадичною реєструвалась і спалахова захворюваність. Так, за цей період в області зареєстровано 2 спалахи гострих кишкових інфекцій ротавірусної етіології в дошкільних  навчальних закладах № 48 та № 49 м. Чернівці внаслідок яких постраждало 15 дітей.  

В області продовжується моніторинг циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій в об’єктах довкілля. Впродовж 2017 року досліджувались зразки мишоподібних гризунів на виявлення збудників лептоспірозу, туляремії, ієрсиніозів, лістеріозу, еризипелоїду. За результатами лабораторних досліджень 4% досліджених зразків були позитивними на кишковий ієрсиніоз, ще у 4 % досліджених зразків виявлено збудник лептоспірозу.

Продовжується  моніторинг лабораторних досліджень з об’єктів навколишнього середовища та середовища життєдіяльності людини.

За 4 місяці 2017 року досліджено 150 проб води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 115 проб (347 досліджень) за паразитологічними показниками; 1080 проб води громадських криниць за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 907 проб (2170 досліджень) за паразитологічними показниками та 4 проби за вірусологічними показниками. Не відповідність води вимогам  ДСанПіну 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для  споживання  людиною»  за санітарно-хімічними показниками виявлено у 3 пробах води централізованого водопостачання, у 26 пробах води з громадських криниць; за мікробіологічними показниками у 4 пробах води централізованого водопостачання та 57 пробах води з громадських криниць.       При  виявленні відхилень результати досліджень скеровувались власникам та запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.

Досліджено 96 проб води водоймищ за фізико-хімічними, 77 проб за мікробіологічними показниками, 56 проб (74 дослідження) за паразитологічними показниками та 16 проб (197 досліджень) на пестициди, відхилення  від нормативів встановлено в 6 пробах води водоймищ за мікробіологічними показниками.

В  освітніх закладах області відібрано  та досліджено 229 проб питної води за фізико-хімічними та 281 пробу за бактеріологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за фізико-хімічними – 15 (6,5%) проб та за мікробіологічними показниками – 27 (9,6%) проб питної води. Проведено дослідження 255 страв на калорійність, відхилення від меню - вимоги виявлено в 1 (0,4%) страві; 71 страву на якість термічної обробки, відхилення не виявлено; 237 страв за санітарно-мікробіологічними показниками, бактеріологічне забруднення виявлено у 7 (2,9%) готових стравах.

В цілях контролю дотримання санітарно - гігієнічного режиму на харчоблоках закладів освіти відібрано та досліджено 2751 санітарно-гігієнічних змивів з посуду та інвентарю, у 94 (3,4%) із них виявлено бактерії групи кишкової палички.

За результати проведених лабораторних досліджень у навчальних закладах, де були виявлені потенційні ризики впливу на стан здоров'я дітей, направлено  рекомендаційні листи щодо забезпечення проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів з метою недопущення виникнення спалахів харчових отруєнь та захворювань на гострі кишкові інфекції в установах.

Центром, відповідно до заяв суб’єктів господарювання, проведено дослідження 13 проб харчових продуктів на вміст генетично-модифікованих організмів, перевищень норм не виявлено. Також досліджено 247 проб харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками та 174 проби за бактеріологічними показниками, з яких 6 (3,4%) проб не відповідали нормативам  за  бактеріологічними показниками.

Протягом  4 місяців 2017 року забезпечено радіологічний контроль за будівельними та лісоматеріалами - проведено 247 досліджень, продуктами харчування та питною водою – 173 дослідження,  проведено 67 замірів  радону-222 та 10485 замірів рівнів потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання, відхилення від нормативів не виявлено.

При дослідженні фізичних факторів навколишнього середовища протягом поточного року проведено: 72 заміри шуму, 7 замірів вібрації та 505 замірів рівнів електромагнітних випромінювань, перевищень граничних показників встановлено в 6 замірах шуму.

В поточному році в області було зареєстровано 1 випадок харчового отруєння у побуті, що викликаний збудником ботулізму, під час якого постраждала 1 особа. Випадок зареєстрований у мешканця  с.Панка Сторожинецького району.

Протягом 4 місяців 2017 року з метою інформування населення з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя опубліковано 35 статей у засобах масової інформації, відбулося 22 виступи по радіо та 13 по телебаченню.

 

 

 

 

НАВІГАЦІЯ