Про епідемічну ситуацію та результати досліджень середовища життєдіяльності людини на території Чернівецькій області
протягом 11 місяців  2017 року

 

За результатами проведення державного обліку інфекційних захворювань у Чернівецькій області встановлено, що за 11 місяців 2017 року в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року зареєстровано збільшення захворюваності ротавірусними ентеритами на 12%, гастроентероколітами невстановленої етіології – на 27%, а захворюваність на гастроентероколіти встановленої етіології зросла на 12%.
З інфекцій, що керуються засобами специфічної профілактики зареєстровано 176 випадків кору, 45 випадків кашлюка, 4 випадки епідемічного паротиту та 26 випадків краснухи.
Одночасно, із спорадичною реєструвалась і спалахова захворюваність. Всього за 11 місяців 2017 року в області зареєстровано 10 спалахів інфекційних хвороб під час яких захворіло 294 особи, з них 174 дитини.
В всіх випадках забезпечено проведення епідеміологічних розслідувань, профілактичних, протиепідемічних та дезінфекційних заходів.
За 11 місяців 2017 року Центром забезпечено моніторинг лабораторних досліджень з об’єктів навколишнього середовища. Досліджено 639 проб води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними та 580 проб за бактеріологічними показниками, 377 проб за паразитологічними показниками та 26 проб за вірусологічними показниками; 2252 проби води громадських криниць за санітарно-хімічними та 2228 за бактеріологічними показниками, 2033 проби за паразитологічними показниками , 5 проб за вірусологічними показниками. Не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для  споживання  людиною» 27 проб води централізованого водопостачання та 75 проб води з громадських криниць за санітарно-хімічними показниками; 33 проби води централізованого водопостачання та 157 проб води з громадських криниць за бактеріологічними показниками. При виявленні відхилень результати досліджень скеровувались власникам та запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.
Крім того, досліджено 524 проби води водоймищ за фізико-хімічними, 430 проб за бактеріологічними показниками, 221 проба за паразитологічними показниками, 84 проби за вірусологічними показниками та 131 проба на пестициди,  відхилення  від нормативів встановлено в 3 пробах річкової води за фізико-хімічними, в 43 пробах за бактеріологічними показниками, в 2 пробах за паразитологічними та в 1 пробі за вірусологічними показниками.
Досліджено 411 проб грунту за фізико-хімічними, 291 пробу за бактеріологічними, 160 проб за паразитологічними показниками, 26 проб за вірусологічними показниками та 115 проб  на отрутохімікати. Відхилення від нормативів встановлено в 8 пробах грунту за бактеріологічними показниками та в 1 пробі за паразитологчними показниками .
В  освітніх закладах області відібрано  та досліджено 1306 проб питної води за фізико-хімічними та 1541 пробу за бактеріологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за фізико-хімічними показниками – 87 (6,6%) проб та за бактеріологічними показниками – 190 (12,3%) проб питної води. Проведено дослідження  677 страв на калорійність, відхилення від меню - вимоги виявлено в 1 страві; 162 страви на якість термічної обробки, відхилення не виявлено; 408 страв за санітарно-мікробіологічними показниками, бактеріологічне забруднення виявлено у 14 (3,4%) готових стравах.
В цілях контролю дотримання санітарно - гігієнічного режиму на харчоблоках закладів освіти відібрано та досліджено 8505 санітарно-гігієнічних змивів з посуду та інвентарю, у 299 (3,5%) із них виявлено бактерії групи кишкової палички.
За результатами проведених лабораторних досліджень у навчальних закладах, де були виявлені потенційні ризики впливу на стан здоров'я дітей, направлено  рекомендаційні листи щодо забезпечення проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів з метою недопущення виникнення спалахів харчових отруєнь та захворювань на гострі кишкові інфекції в установах.
Центром, відповідно до заяв суб’єктів господарювання, проведено дослідження 36 проб харчових продуктів на вміст генетично-модифікованих організмів. За результатами досліджень 4 проби містили генетично-модифіковані організми. Також досліджено 828 проб харчових продуктів за санітарно-хімічними та 500 проб за бактеріологічними показниками, з яких 14 проб не відповідали нормативам  за  бактеріологічними показниками.
Протягом  11 місяців 2017 року забезпечено радіологічний контроль за будівельними та лісоматеріалами - проведено 1132 дослідження, продуктами харчування та питною водою – 429 досліджень,  проведено 358 замірів  радону-222 та 45079 замірів рівнів потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання, відхилення від нормативів  виявлено в 2 замірах радону.
При дослідженні фізичних факторів навколишнього середовища протягом поточного року проведено: 352 заміри шуму, 19 замірів вібрації та 1587 замірів рівнів електромагнітних випромінювань, перевищень граничних показників встановлено в 36 замірах шуму.
В поточному році в області було зареєстровано 3 випадки харчових отруєнь, що викликані збудником ботулізму, під час яких постраждали 3 особи. Випадки зареєстровані у мешканців  с.Панка Сторожинецького району, смт.Лужани Кіцманського району та м. Герца. Також в області зареєстровано 6 випадків отруєнь грибами в побуті, внаслідок яких постраждало 8 осіб, з них 2 дітей. Випадки зареєстровані у мешканців  Сторожинецького, Герцаївського, Путильського та Глибоцького районів.
Протягом 11 місяців 2017 року з метою інформування населення з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя опубліковано 118 статей у засобах масової інформації, відбувся 68 виступів по радіо та 87 по телебаченню, на офіційному веб-сайті розміщено 418 публікацій.
Проведений моніторинг лабораторних досліджень з об’єктів навколишнього середовища дає змогу виявити ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я населення області та своєчасно запроваджувати комплекс санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб, харчових отруєнь.

 

НАВІГАЦІЯ