Про епідемічну ситуацію та результати досліджень середовища життєдіяльності людини на території Чернівецької області
 протягом   2017 року

За результатами проведення державного обліку інфекційних захворювань у Чернівецькій області встановлено, що за 2017 рік у порівнянні з 2016 роком зареєстровано збільшення захворюваності ротавірусними ентеритами на 11%, гастроентероколітами невстановленої етіології  на 31%, а захворюваність на гастроентероколіти встановленої етіології зросла на 12%.
З інфекцій, що керуються засобами специфічної профілактики зареєстровано 290 випадків кору, 53 випадки кашлюка, 4 випадки епідемічного паротиту та 26 випадків краснухи.
Одночасно, із спорадичною реєструвалась і спалахова захворюваність. Всього за 12 місяців 2017 року в області зареєстровано 26 спалахів інфекційних хвороб під час яких захворіло 483 особи, з них 344 дитини.
Так, в березні 2017 року зареєстровані спалахи гострих кишкових інфекцій ротавірусної етіології в дошкільних  навчальних закладах № 48 та № 49 м. Чернівці внаслідок яких постраждало 15 дітей.
В квітні поточного року зареєстровано спалах краснухи серед дітей Кельменецького району (с.Нелипівці, с.Браїлово та с.Вовчинець), захворіло 26 дітей.
В червні 2017 року відбувся спалах кору серед дітей дошкільного навчального закладу м.Вижниця – постраждало 3 дітей, серед яких 2 мешканці Івано-Франківської області.
В червні зареєстровано спалах ротавірусної інфекції в побуті серед жителів Сокирянського району.  Всього звернулося за медичною допомогою 147 хворих, серед них 60 дітей.
В липні 2017 року зареєстровано два спалахи гострих кишкових інфекцій. Спалах ротавірусної інфекції (з випадками дизентерії) в самоорганізованому таборі в с.Перебиківці Хотинського району. Захворіло 59 осіб, з них 56 дітей та спалах сальмонельозної інфекції серед осіб, які вживали страви на весіллі в закладі ресторанного господарства в с.Сучевени Глибоцького району. Захворіло 24 особи, з них 1 дитина.
За результатами епідеміологічного розслідування в самоорганізованому наметовому містечку с.Перебиківці Хотинського району причинами і умовами виникнення інфекційних захворювань, встановлено вживання неякісної води, порушення технології приготування страв безпосередньо відпочиваючими.
За результатами епідеміологічного розслідування в м.Сокиряни причинами і умовами виникнення інфекційних захворювань було вживання питної води, яка не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 та приєднання контактно-побутового шляху передачі інфекції.
У вересні 2017 року зареєстровано 3 спалахи гострих кишкових інфекцій: спалах сальмонельозу серед осіб, які вживали страви в кафе-барі «Гурман» в м. Чернівці, постраждало 6 осіб, всі дорослі; спалах дизентерії в навчально-виховному комплексі с. Шебутинці Сокирянського району, де постраждало 12 дітей; спалах гострої кишкової інфекції серед осіб, що були на святкуванні хрестин в магазині-кафе в с. Банилів-Підгірний Сторожинецького району, де постраждало 13 осіб, з них 2 дітей.
У жовтні 2017 зареєстровано спалах гострих кишкових інфекцій серед учнів Чернівецької ЗОШ №27 внаслідок якого постраждало 27 дітей.
З кінця вересня по грудень 2017 року в Чернівецькій області зареєстровано 15 спалахів кору, внаслідок яких захворіло 151 ооба з них 142 дітей.  
В всіх випадках забезпечено проведення епідеміологічних розслідувань, профілактичних, протиепідемічних та дезінфекційних заходів.
За 2017 рік Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України»  (надалі – Центр)  забезпечено моніторинг лабораторних досліджень з об’єктів навколишнього середовища. Досліджено 891 пробу води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними та 683 проби за бактеріологічними показниками, 404 проби за паразитологічними показниками та 26 проб за вірусологічними показниками; 3371 проба води громадських криниць за санітарно-хімічними та 2363 за бактеріологічними показниками, 2175 проб за паразитологічними показниками, 23 проби за вірусологічними показниками. Не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для  споживання  людиною» 28 проб води централізованого водопостачання та 91 проба води з громадських криниць за санітарно-хімічними показниками; 33 проби води централізованого водопостачання та 187 проб води з громадських криниць за бактеріологічними показниками. При виявленні відхилень результати досліджень скеровувались власникам та запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.
Крім того, досліджено 593 проби води водоймищ за фізико-хімічними, 455 проб за бактеріологічними показниками, 228 проб за паразитологічними показниками, 86 проб за вірусологічними показниками та 169 проб на пестициди,  відхилення  від нормативів встановлено в 3 пробах річкової води за фізико-хімічними, в 45 пробах за бактеріологічними показниками, в 2 пробах за паразитологічними та в 1 пробі за вірусологічними показниками.
Досліджено 547 проб грунту за фізико-хімічними, 307 проб за бактеріологічними, 167 проб за паразитологічними показниками, 26 проб за вірусологічними показниками та 212 проб  на отрутохімікати. Відхилення від нормативів встановлено в 8 пробах грунту за бактеріологічними показниками та в 1 пробі за паразитологчними показниками .
В  освітніх закладах області відібрано  та досліджено 2040 проб питної води за фізико-хімічними та 1640 проб за бактеріологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за фізико-хімічними показниками – 93 (4,5%) проби та за бактеріологічними показниками – 196 (11,9%) проб питної води. Проведено дослідження  697 страв на калорійність, відхилення від меню - вимоги виявлено в 1 страві; 163 страви на якість термічної обробки, відхилення не виявлено; 441 страву за санітарно-мікробіологічними показниками, бактеріологічне забруднення виявлено у 16 (3,6%) готових стравах.
В цілях контролю дотримання санітарно - гігієнічного режиму на харчоблоках закладів освіти відібрано та досліджено 9613 санітарно-гігієнічних змивів з посуду та інвентарю, у 327 (3,4%) із них виявлено бактерії групи кишкової палички.
Центром, відповідно до заяв суб’єктів господарювання, проведено дослідження 36 проб харчових продуктів на вміст генетично-модифікованих організмів. За результатами досліджень 4 проби містили генетично-модифіковані організми. Також досліджено 1040 проб харчових продуктів за санітарно-хімічними та 529 проб за бактеріологічними показниками, з яких 14 проб не відповідали нормативам  за  бактеріологічними показниками.
Протягом  12 місяців 2017 року забезпечено радіологічний контроль за будівельними та лісоматеріалами - проведено 1309 досліджень, продуктами харчування та питною водою – 505 досліджень,  проведено 434 заміри  радону-222 та 51483 заміри рівнів потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання, відхилення від нормативів  виявлено в 2 замірах радону.
При дослідженні фізичних факторів навколишнього середовища протягом поточного року проведено: 514 замірів шуму, 21 замір вібрації та 1587 замірів рівнів електромагнітних випромінювань, перевищень граничних показників встановлено в 36 замірах шуму.

Проведений моніторинг лабораторних досліджень з об’єктів навколишнього середовища дає змогу виявити ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я населення області та своєчасно запроваджувати комплекс санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб, харчових отруєнь.

 

НАВІГАЦІЯ