Про епідемічну ситуацію та результати досліджень середовища життєдіяльності людини на території Чернівецькій області
протягом 8 місяців  2017 року

 

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (надалі – Центр) надає інформацію про підсумки роботи установи.

За результатами проведення державного обліку інфекційних захворювань у Чернівецькій області встановлено, що за 8 місяців 2017 року в порівнянні з 8 місяцями 2016 року зареєстровано збільшення захворюваності ротавірусними ентеритами на 11%, гастроентероколіти встановленої етіології залишаються на рівні минулого року, а захворюваність на гастроентероколіти невстановленої етіології зросла на 36%.

З інфекцій, що керуються засобами специфічної профілактики зареєстровано 33 випадки кашлюка, 8 випадків кору, 3 випадки епідемічного паротиту та 26 випадків краснухи.
У всіх випадках забезпечено проведення епідеміологічних розслідувань, профілактичних протиепідемічних та дезінфекційних заходів.

Одночасно, із спорадичною реєструвалась і спалахова захворюваність. Всього станом на 01.09.2017 в області зареєстровано 7 спалахів інфекційних хвороб під час яких захворіло 263 осіб, з них 160 дитей.

Так, в березні 2017 року зареєстровані спалахи гострих кишкових інфекцій ротавірусної етіології в дошкільних  навчальних закладах № 48 та № 49 м. Чернівці внаслідок яких постраждало 15 дітей.

В квітні поточного року зареєстровано спалах краснухи серед дітей Кельменецького району (с.Нелипівці, с.Браїлово та с.Вовчинець), захворіло 26 дітей.
В червні 2017 року відбувся спалах кору серед дітей дитячого навчального закладу м.Вижниця – постраждало 3 дітей, серед яких 2 мешканці Івано-Франківської області.

За результатами епідеміологічного розслідування причин і умов виникнення інфекційних захворювань, встановлено, що в цих закладах були передумови для виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань.

В червні розпочався спалах ротавірусної інфекції в Сокирянському районі.  Всього звернулося за медичною допомогою 147 хворих, серед них 60 дітей.

В липні 2017 року зареєстровано два спалахи гострих кишкових інфекцій. Спалах ротавірусної інфекції (з випадками дизентерії) в самоорганізованому таборі в с.Перебиківці Хотинського району. Захворіло 59 осіб, з них 56 дітей та спалах сальмонельозної інфекції серед осіб, які вживали страви на весіллі в закладі ресторанного господарства в с.Сучевени Глибоцького району. Захворіло 24 особи, з них 1 дитина.

За результатами епідеміологічного розслідування в самоорганізованому наметовому містечку с.Перебиківці Хотинського району причинами і умовами виникнення інфекційних захворювань, встановлено вживання неякісної води, порушення технології приготування страв безпосередньо відпочиваючими.

За результатами епідеміологічного розслідування в м.Сокиряни причинами і умовами виникнення інфекційних захворювань було вживання питної води, яка не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 та приєднання контактно-побутового шляху передачі інфекції.

За результатами епідеміологічного розслідування в закладі ресторанного господарства в с.Сучевени Глибоцького району обставинами, що сприяли виникненню спалаху було порушення на харчоблоці (перехрещуються  потоки сировини та готової продукції, чистого та брудного посуду). Відсутнє маркування розділового інвентарю. Заклад не забезпечений дезінфікуючими засобами та прибиральним інвентарем в  достатній  кількості, останній  не промаркований. Дезінфекційний режим на харчоблоці не дотримується, персонал не володіє інформацією щодо методу приготування та використання дезінфекційних розчинів.

Результати лабораторних досліджень надані Головному управлінню Держпродспоживслужби в Чернівецькій області для врахування при здійсненні державного нагляду (контролю).

За 8 місяців 2017 року Центром забезпечено моніторинг лабораторних досліджень з об’єктів навколишнього середовища. Досліджено 495 проб води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними та 448 проб за бактеріологчними показниками, 310 проб за паразитологічними показниками, 26 проб за вірусологічними показниками; 1681 пробу води громадських криниць за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, 1584 проби за паразитологічними показниками та 5 проб за вірусологічними показниками. Не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для  споживання  людиною» 25 проб води централізованого водопостачання та 57 проб води з громадських криниць за санітарно-хімічними показниками; 28 проб води централізованого водопостачання та 122 проби води з громадських криниць за бактеріологічними показниками. При виявленні відхилень результати досліджень скеровувались власникам та запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.

Крім того, досліджено 378 проб води водоймищ за фізико-хімічними, 321 проба за бактеріологічними показниками, 165 проб за паразитологічними показниками, 83 проби за вірусологічними показниками, 85 проб на пестициди,  відхилення  від нормативів встановлено в 3 пробах річкової води за фізико-хімічними, в 34 пробах за бактеріологічними показниками та в  1 пробі за паразитологічними та вірусологічними показниками.

Досліджено 271 пробу грунту за фізико-хімічними, 194 проби за бактеріологічними, 94 проби за паразитологічними, 26 проб за вірусологічними показниками та 66 проб  на отрутохімікати. Відхилення від нормативів встановлено в 5 пробах грунту за бактеріологічними показниками.

В  освітніх закладах області відібрано  та досліджено 1102 проби питної води за фізико-хімічними та 1231 пробу за бактеріологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за фізико-хімічними – 74 (6,7%) проби та за бактеріологічними показниками – 153 (12,4%) проби питної води. Проведено дослідження 516 страв на калорійність, відхилення від меню - вимоги виявлено в 1 (0,2%) страві; 141 страви на якість термічної обробки, відхилення не виявлено; 372 страв за санітарно-мікробіологічними показниками, бактеріологічне забруднення виявлено у 11 (2,9%) готових стравах.

В цілях контролю дотримання санітарно - гігієнічного режиму на харчоблоках закладів освіти відібрано та досліджено 5496 санітарно-гігієнічних змивів з посуду та інвентарю, у 169 (3,0%) із них виявлено бактерії групи кишкової палички.

За результатами проведених лабораторних досліджень у навчальних закладах, де були виявлені потенційні ризики впливу на стан здоров'я дітей, направлено  рекомендаційні листи щодо забезпечення проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів з метою недопущення виникнення спалахів харчових отруєнь та захворювань на гострі кишкові інфекції в установах.

Центром, відповідно до заяв суб’єктів господарювання, проведено дослідження 35 проб харчових продуктів на вміст генетично-модифікованих організмів. За результатами досліджень 4 проби містили генетично-модифіковані організми. Також досліджено 588 проб харчових продуктів за санітарно-хімічними та 422 проби за бактеріологічними показниками, з яких 10 (2,4%) проб не відповідали нормативам  за  бактеріологічними показниками.

Протягом  8 місяців 2017 року забезпечено радіологічний контроль за будівельними та лісоматеріалами - проведено 978 досліджень, продуктами харчування та питною водою – 347 досліджень,  проведено 248 замірів  радону-222 та 32387 заміри рівнів потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання, відхилення від нормативів не виявлено.

При дослідженні фізичних факторів навколишнього середовища протягом поточного року проведено: 262 заміри шуму, 14 замірів вібрації та 985 замірів рівнів електромагнітних випромінювань, перевищень граничних показників встановлено в 20 замірах шуму.

В поточному році в області було зареєстровано 3 випадки харчових отруєнь, що викликані збудником ботулізму, під час яких постраждали 3 особи. Випадки зареєстровані у мешканців  с.Панка Сторожинецького району, смт.Лужани Кіцманського району та м. Герца. Також зареєстрований 1 випадок отруєння грибами у мешканки Путильського району.

Протягом 8 місяців 2017 року з метою інформування населення з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя опубліковано 79 статей у засобах масової інформації, відбулося 34 виступи по радіо та 39 по телебаченню, на офіційному веб-сайті розміщено 341 публікацію.

 

 

НАВІГАЦІЯ