Інформація щодо ситуації, пов'язаної із реєстрацією гострих  кишкових інфекцій в Чернівецькій спеціалізованій школі «Освітні ресурси та технологічний тренінг» I-III ступеня № 41 з вивченням єврейського етнокультурного компонента, станом на 17 30 01.11.2016

24 жовтня 2016 року Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» (далі – Лабораторний центр), за зверненням директора, було розпочато обстеження ЗОШ № 41. Підставою для звернення  стала інформація, отримана керівником навчального закладу від батьків щодо випадків  захворювань серед дітей.

Одночасно, станом на 900 24.10.2016 екстрених повідомлень з лікувально-профілактичних закладів  про випадки захворювання серед учнів  освітнього закладу не надходило. За інформацією закладів охорони здоров'я, звернень за медичною допомогою зафіксовано не було.

В оперативному порядку бригада,  в складі працівників Лабораторного центру та спеціаліста управління Держпродспоживслужби у місті Чернівцях, розпочала  обстеження школи, в тому числі харчоблоку, під час якого відібрано зразки води на санітарно-хімічне, бактеріологічне, вірусологічне дослідження, наявні харчові продукти та сировину для бактеріологічного, вірусологічного досліджень,  вогнищеві змиви, добові зразки страв. Також організовано лабораторне обстеження персоналу харчоблоку, частини педагогічного колективу на носійство патогенної мікрофлори кишкової групи, патогенного стафілококу та вірусоносійство.

За результатами проведених лабораторних досліджень встановлено наступне:

  1. відібрані зразки води відповідають вимогам санітарних норм;
  2. патогенна мікрофлора у зразках відібраної сировини відсутня;
  3. антигенів рота та аденовірусів у пробах  свіжих овочів не виявлено;
  4. носіїв патогенної мікрофлори кишкової групи та вірусоносіїв серед персоналу харчоблоку та обстежених вчителів не виявлено;
  5. у зразка добових проб страв патогенної мікрофлори не виявлено;
  6. у 25% (6 із 24) відібраних вогнищевих змивів з об'єктів довкілля харчоблоку та їдальні виявлено умовно-патогенну мікрофлору (ентеробактер, цитробактер, клебсієла);
  7. 1 працівник харчоблоку є носієм патогенного стафілококу.

Носійство стафілококу серед персоналу харчоблоків небезпечне тим, що потрапляючи на продукти харчування та готові страви патоген утворює ентеротоксин, який здатний викликати харчові отруєння.

Ретроспективно: перше екстрене повідомлення про реєстрацію гострих кишкових інфекцій серед учнів навчального закладу до Лабораторного центру надійшло 24 жовтня 2016 року в другій половині дня, в подальшому -  до 27.10.2016 включно по 1 екстреному повідомленню в день. Із 5 зареєстрованих хворих у двох було встановлено попередній діагноз харчова токсикоінфекція,  у двох – гострий гастроентероколіт, в 1 – гострий ентерит. Серед захворілих четверо дітей та один вчитель, всі наразі почуваються добре.

На сьогодні заклад на планових канікулах.

 

 

НАВІГАЦІЯ