__Про епідемічну ситуацію та результати досліджень середовища життєдіяльності людини на території Чернівецької області
у І півріччі 2017 року

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (надалі – Центр) інформує, що за результатами проведення державного обліку інфекційних захворювань у Чернівецькій області встановлено, що за І півріччя 2017 року рівень інфекційної та паразитарної захворюваності в області не перевищує середні багаторічні показники.
Більшість показників інфекційної захворюваності є нижчою загальнодержавних.

В цілому по Чернівецькій області показники захворюваності на  встановлені гастроентероколіти та ротавірусні ентерити знаходяться  на рівні 2016 року. Разом з тим, відбулося зростання на 22% рівня захворюванності на встановлені гастроентероколіти в Сторожинецькому районі.

В першому півріччі 2017 року зареєстровано  зростання захворюваності на гострі гастроентероколіти невстановленої етіології з 285 до 338 випадків (показник на 100 тисяч населення 37,27 проти 31,43). Захворюваність формувалася за рахунок населення Герцаївського, Кіцманського районів, де захворюваність зросла у 2 рази та м.Чернівці (зростання на 8 %).

Одночасно, поруч із спорадичною реєструвалась і спалахова захворюваність. Так, за цей період в області зареєстровано 2 спалахи гострих кишкових інфекцій ротавірусної етіології в дошкільних  навчальних закладах № 48 та № 49 м. Чернівці внаслідок яких постраждало 15 дітей.

Також зареєстровано спалах краснухи серед дітей Кельменецького району (с. Нелипівці, с. Браїлово та с. Вовчинець), де постраждало 26 дітей.
В червні 2017 року відбувся спалах кору серед дітей дитячого навчального закладу «Ромашка» в м. Вижниця – постраждало 3 дітей, серед яких 2 мешканці Івано-Франківської області.
У всіх випадках забезпечено проведення епідеміологічних розслідувань, профілактичних та протиепідемічних заходів.
За результатами епідеміологічного розслідування причин і умов виникнення інфекційних захворювань, встановлено, що в цих закладах були передумови для виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань.

За 6 місяців 2017 року Центром забезпечено моніторинг лабораторних досліджень з об’єктів навколишнього середовища та середовища життєдіяльності людини. Досліджено 282 проби води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними та 260 проб за бактеріологчними показниками, 194 проби (626 досліджень) за паразитологічними показниками; 1320 проб води громадських криниць за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, 1259 проб (3231 дослідження) за паразитологічними показниками. Не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для  споживання  людиною» 3 проби води централізованого водопостачання та 31 проба води з громадських криниць за санітарно-хімічними показниками; 16 проб води централізованого водопостачання та 67 проб води з громадських криниць за бактеріологічними показниками.     При виявленні відхилень результати досліджень скеровувались власникам та запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.
Крім того, досліджено 225 проб води водоймищ за фізико-хімічними, 183 проби за бактеріологічними показниками, 95 проб (175 досліджень) за паразитологічними показниками, 59 проб (544 дослідження) на пестициди, відхилення  від нормативів встановлено в 21 пробі води водоймищ за бактеріологічними показниками.
Досліджено 199 проб грунту за фізико-хімічними, 138 проб за бактеріологічними, 83 проби (85 досліджень) за паразитологічними показниками, 58 проб (290 досліджень) на пестициди. Відхилення від нормативів встановлено в 5 пробах грунту за бактеріологічними показниками.

В  освітніх закладах області відібрано  та досліджено 431 пробу питної води за фізико-хімічними та 555 проб за бактеріологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за фізико-хімічними – 23 (5,3%) проби та за бактеріологічний показниками – 48 (8,6%) проб питної води. Проведено дослідження 498 страв на калорійність, відхилення від меню - вимоги виявлено в 1 (0,2%) страві; 134 страви на якість термічної обробки, відхилення не виявлено; 322 страви за санітарно-мікробіологічними показниками, бактеріологічне забруднення виявлено у 11 (3,4%) готових стравах.

В цілях контролю дотримання санітарно - гігієнічного режиму на харчоблоках закладів освіти відібрано та досліджено 5080 санітарно-гігієнічних змивів з посуду та інвентарю, у 157 (3,1%) із них виявлено бактерії групи кишкової палички.

За результати проведених лабораторних досліджень у навчальних закладах, де були виявлені потенційні ризики впливу на стан здоров'я дітей, направлено  рекомендаційні листи щодо забезпечення проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів з метою недопущення виникнення спалахів харчових отруєнь та захворювань на гострі кишкові інфекції в установах.
Також досліджено 462 проби харчових продуктів за санітарно-хімічними та 297 проб за бактеріологічними показниками, з яких 10 (3,4%) проб не відповідали нормативам  за  бактеріологічними показниками.

Протягом  І півріччя 2017 року забезпечено радіологічний контроль за будівельними та лісоматеріалами - проведено 827 досліджень, продуктами харчування та питною водою – 258 досліджень,  проведено 187 замірів  радону-222 та 26183 заміри рівнів потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання, відхилення від нормативів не виявлено.

При дослідженні фізичних факторів навколишнього середовища протягом поточного року проведено: 197 замірів шуму, 13 замірів вібрації та 505 замірів рівнів електромагнітних випромінювань, перевищення граничних показників встановлено в 11 замірах шуму.

В поточному році в області було зареєстровано 3 випадки харчових отруєнь, що викликані збудником ботулізму, під час яких постраждали 3 особи. Випадки зареєстровані у мешканців  с.Панка Сторожинецького району, смт.Лужани Кіцманського району та м. Герца.

Протягом 6 місяців 2017 року з метою інформування населення з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя опубліковано 67 статей у засобах масової інформації, відбулося 29 виступів по радіо та 23 по телебаченню, на офіційному веб-сайті розміщено 247 публікацій.

 

НАВІГАЦІЯ