Щодо стану захворюваності на скарлатину
 в Чернівецькій області та заходи профілактики

За період 2013 року на території Чернівецької області на скарлатину захворіло 70 осіб проти 150 в 2012 році. Питома вага дитячого населення до 18 років складає 93% (65 випадків) проти 91% (137 випадків) відповідно, від усіх захворілих.
У м.Чернівці протягом січня 2014 року на скарлатину захворіло 6 осіб (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 2,35), така сама кількість випадків зареєстрована за аналогічний період 2013 року. При проведенні аналізу встановлено, що діти до 18 років складають 83% від усіх захворілих (5 випадків).
Скарлатина це інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом, а також може передаватись через білизну, предмети побуту, іграшки. Вхідними воротами для інфекції є глоткові мигдалики. Збудником скарлатини є стрептокок, джерелом інфекції – хворий з початку захворювання до 4-5 доби після зникнення клінічних проявів.
Хвороба супроводжується різким підвищенням температури тіла до 38,5-40°С, хворі скаржаться на головний біль, нездужання, біль при ковтанні.
Перші елементи висипу можуть з'явитися наприкінці першої доби захворювання. Спочатку висип з’являється на шиї та верхній частині грудей, а у продовж 2-3-х днів поширюється по всьому тілу. Висип складається з численних дрібнокрапчастих елементів густо розташованих та утворюючих на шкірі щільне насичено рожеве поле.
При скарлатині характерним є зовнішній вигляд хворого: обличчя опухле, щоки яскраво гіперемійовані, тоді як підборіддя і рот відрізняються різкою блідістю. У зіві відмічається розлита гіперемія м’якого піднебіння, язичка та мигдаликів.
До основних заходів профілактики належить вчасне виявлення та ізоляція хворого, ретельне провітрювання та бактерицидне знезараження повітря приміщень, вологе прибирання із застосуванням дезінфекційних засобів. У зв'язку з нестійкістю збудника заключну дезінфекцію не проводять.
При появі  перших симптомів захворювання необхідно обов’язково звернутися до лікаря!

 

 

 

НАВІГАЦІЯ