Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України » інформує про стан захворюваності на сказ у Чернівецькій області за 2014 рік

___Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Чернівецькій області у 2014 році була нестабільною. Випадків сказу серед людей на території області у 2014 році не реєструвалося, останній випадок реєструвався більше 25 років тому у Путильському районі, внаслідок укусу домашньою кішкою.
___Зареєстровано 9 випадків сказу серед тварин проти 16 у 2013 році. Випадки сказу реєструвались у декількох районах області, а саме: Хотинському          (2 випадки серед великої рогатої худоби, а також у 2 лисиць та 1 кота), Новоселицькому (1 собака), Заставнівському (1 лисиця),  Сокирянському          (1 лисиця), Сторожинецькому (1 лисиця). У 2014 році випадки захворювань серед тварин на сказ  у м. Чернівці не реєструвались.
___За антирабічною допомогою у 2014 році звернулась 1401 особа, в тому числі 426 дітей до 17 років. З них укушені бродячими тваринами 506 осіб, в тому числі 141 дитина.
___Довідково: Сказ – гостре інфекційне захворювання людини і тварин, яке проявляється ураженням центральної нервової системи, відноситься до особливо небезпечних інфекційних хвороб.
___Зараження вірусом сказу відбувається через слину хворої на сказ тварини при укусі або ослиненні ушкодженої ділянки шкіри. Інкубаційний період триває досить довго, у середньому 1-3 місяці (інколи до 1 року).
___При  отриманні ушкоджень рану необхідно промити водою з милом, краї рани обробити розчином спирту або йоду. Негайно звернутись за  допомогою до лікаря травматолога.
___На сьогодні не існує ліків проти сказу, тому  особам, які були укушені чи ослиненні скаженими або невідомими тваринами, потрібно негайно звернутись у найближчий травмпункт, оскільки результат щеплення напряму залежить від того, як швидко було введено першу дозу вакцини (курс щеплень складається з шести ін’єкцій : в день звернення,  потім на 3, 7, 14, 30, 90 добу. У тих випадках, коли тварина, яка нанесла ушкодження, після 10 денного ветеринарного спостереження залишається здоровою, курс щеплень припиняють.

 

НАВІГАЦІЯ