Про сказ та як уберегтися від цього захворювання 

 

Сказ – гостре інфекційне захворювання, яке передається людині від хворих тварин шляхом укусів, подряпин чи заслинень. Передача інфекції може відбутися в разі, якщо інфекційний матеріал, зазвичай слина тварини, має прямий контакт зі слизовими оболонками або свіжими ранами на шкірі людини. Можливе також зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку представляють лисиці, вовки, коти, собаки. Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди ознака хвороби. 

Випадки захворювання сказом серед людей в Україні реєструються щорічно, у 2017 році – 2 (Дніпропетровська та Одеська області). У Чернівецькій області востаннє випадок сказу серед людей зареєстровано у 1990 році.

Водночас, за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів Чернівецької області з приводу нападу тваринами щороку звертається понад одна тисяча осіб на всіх адміністративних територіях області, з них більше 400 потребують специфічного антирабічного лікування. У 2017 році за допомогою звернулось 1083 людей, з них 311 дітей. Найчастіше страждали мешканці Заставнівського району та м. Чернівці, високі показники звернень також у Сторожинецькому та Кельменецькому районах. Високою залишається частка звернень в лікувально-профілактичні заклади області з приводу нападу домашніми тваринами (55%). 

Специфічного лікування потребували 403 постраждалих, всім призначена лікувально-профілактична імунізація проти сказу за відповідними показами. Повний курс щеплень отримали 263 особи (65%). Ще 109 особам щеплення перервано з різних причин, в тому числі за результатами нагляду за твариною. Частка осіб, які  самовільно перервали  курс щеплень в порівнянні з 2016 роком знижена на 10%, проте ще залишається високою (12%). Впродовж 2017 року посильно вирішувалось питання забезпеченості лікувально-профілактичних закладів імунобіологічними препаратами для надання антирабічної допомоги.

Серед тварин у 2017 році в Чернівецькій області зареєстровано 9 випадків захворювання на сказ, 5 – у собак, 4 – у лисиць. Територіально випадки реєструвались у Хотинському районі (3), Сокирянському районі (2), Герцаївському, Глибоцькому, Заставнівському районах та м.Чернівці (по 1 випадку).

В січні 2018 року в порівнянні з січнем 2017 року кількість звернень за антирабічною допомогою зросла на 12%, не зареєстровано звернень лише у Путильському та Хотинському районах. Всього постраждалих 63, з них 34 потребували специфічного лікування, 11 вже отримали повний курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.

Сказ – абсолютно смертельне захворювання, яке в 100% випадків закінчується летальним результатом. Для профілактики сказу населенню необхідно знати наступне.

Допомога постраждалим від нападу тварин полягає у місцевій обробці рани, яку необхідно проводити негайно або якомога раніше після нападу твариною, та проведенні специфічного лікування – лікувально-профілактичної імунізації антирабічними препаратами.

Рекомендовані процедури по наданню першої допомоги включають негайне і ретельне промивання водою рани протягом, як мінімум, 15 хвилин з милом, миючим засобом, обробку країв рани 5% розчином йоду.  Далі необхідно звернутись до лікувально-профілактичного закладу (в м. Чернівці – це травмпункт ОКУ «Лікарня швидкої медичної допомоги», в районах області – це центральні районні лікарні), де проводитимуть лікувально-профілактичні щеплення, схему яких визначає лікар-хірург або лікар-травматолог. На даний час всі лікувально-профілактичні заклади області, що надають антирабічну допомогу населенню, забезпечені імунобіологічними препаратами.

Специфічне лікування повинно проводитися якомога раніше та, коли лікар призначить щеплення слід проводити регулярно, не допускати самовільної відмови. На період щеплень необхідно дотримуватись режиму та вимог, що пропонують медичні працівники (не вживати алкогольних напоїв, не перевтомлюватись, не переохолоджуватися та інше). 

Також слід пам’ятати про такий профілактичний захід як щорічне щеплення проти сказу домашніх улюбленців і свійських тварин.

Діяти обережно рекомендовано мисливцям на полюванні – шкіру забитих тварин потрібно здирати в захисних рукавицях.

Певних правил треба дотримуватись і при поводженні з безпритульними тваринами – не дозволяти дітям їх годувати або бавитись з ними, дорослим, окрім цього, не намагатись надавити невідомим тваринам допомогу, лікувати хворих тварин.

Не рекомендовано проводити самостійно забій і знищення полеглих сільськогосподарських і домашніх тварин без ветеринарного огляду.

Якщо напад твариною все-таки відбувся – не можна в гніві вбивати тварину чи виганяти, або завозити в іншу місцевість – від цього залежить тривалість курсу щеплень. Тварину, по можливості, слід ізолювати для того, щоб спеціалісти ветеринарної медицини могли встановити спостереження за її станом здоров’я впродовж 10 або більше днів.

Пам’ятайте, якщо дотримуватись наданих порад, то можна запобігти нападу тваринами, а також попередити захворювання, що передається ними!

 

 

НАВІГАЦІЯ