Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» інформує:

УКУС ТВАРИНОЮ! ЧОМУ НЕОБХІДНО ЗВЕРНУТИСЬ ДО ЛІКАРЯ?

___Сказ – інфекція, яка в зв’язку з 100% летальністю становить велику небезпеку для людства. За даними ВООЗ ця інфекція займає 5 місце серед інфекційних захворювань за економічними збитками. Сказ реєструється на території більшості країн світу, та для 3 мільярдів людей, які проживають в 150 країнах є постійною загрозою, де щорічно гине від сказу понад 50 тисяч людей і більше 1 млн. тварин.
___В останні роки епідемічна ситуація зі сказу в Україні залишається нестійкою – реєструються переважно поодинокі випадки захворювань людей на сказ, які закінчуються тільки летально. Сказ серед людей в Україні реєструється щорічно. У 2013-2014 та за 8 місяців 2015 року дане захворювання реєструвалось в Донецькій, Київській, Харківській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Одеській та Рівненській областях (по 1 випадку).
___На території Чернівецької області випадки сказу серед людей не реєструвались з 1992 року (останній випадок був в Путильському районі), проте загроза появи нових випадків існує постійно, оскільки неблагополучною залишається епізоотична ситуація з цієї інфекції. Випадки сказу серед тварин – як диких так і домашніх, реєструються на території нашої області щороку. За 2014 рік зареєстровано 9 випадків сказу серед тварин (5 лисиць, 1 собака, 1 кіт, 2 ВРХ). Випадки сказу серед тварин зареєстровані у Хотинському районі (5 випадків), та по 1 випадку у Заставнівському, Сторожинецькому, Сокирянському і Новоселицькому районах. За 8 місяців 2015 року вже зареєстровано 4 випадки сказу серед тварин, в т.ч. серед диких тварин - 2 лисиці (м.Сторожинець та с.Суховерхів, Кіцманського району) та 2 домашні тварини (собака – с.Костинці Сторожинецького району та кіт – м.Кіцмань).
___Сказ є зоонозним захворюванням (передається людині від тварини), яке викликається вірусом. Хвороба вражає домашніх і диких тварин і передається людині при тісному контакті з інфікованим матеріалом, як правило через слину при укусі, подряпині, ослиненні.
___Сказ завжди закінчується смертю!
___Інкубаційний період сказу, як правило, 1-3 місяці, але може варіювати від 1 тижня до 1 року.
___Початкові симптоми схожі на інші інфекційні захворювання: висока температура, біль голови, загальна слабість, дискомфорт і часто біль або незвичайні поколювання, печія (парестезії) в місці рани.
___Вірус уражає центральну нервову систему і в кінцевому результаті викликає смертельне запалення головного і спинного мозку.
___З прогресуванням захворювання з’являються більш специфічні симптоми, в тому числі безсоння, неспокій, помутніння свідомості, частковий параліч, галюцинації, утруднене ковтання, підвищена слинотеча.
___Є дві форми захворювання на сказ. Люди з буйною формою сказу проявляють ознаки гіперактивності, збудження інколи агресивна поведінка, аерофобії (боязнь вдихати повітря), гідрофобії (боязнь води), світлобоязні (чутливість до світла). Через декілька днів наступає смерть від серцево-дихальної недостатності.
___Паралітична форма сказу становить біля 30% від загальної кількості випадків сказу серед людей. Ця форма менш «драматична» і як правило триваліша в порівнянні з буйною формою. М’язи паралізує поступово, починаючи з місця укусу чи подряпини. Кома розвивається повільно і в кінцевому результаті наступає смерть. Ця форма зазвичай неправильно діагностується.
___Жодні сучасні дослідження не доступні для діагностики сказу у людей до настання клінічних симптомів захворювання, і якщо немає специфічних симптомів сказу, клінічний діагноз може бути утруднений.
___Зазвичай людина може заразитись після укусу, подряпини чи ослинення (з порушенням цілісності шкіри) інфікованою твариною. Передача від людини людині через укус теоретично можливо, але ніколи не була підтверджена. Рідко сказ може передаватись повітряно-крапельним шляхом з вдиханням аерозолю з вірусом, чи при трансплантації ураженого органу. При вживання в їжу сирого м’яса чи інших тканин інфікованої тварини заразитись сказом неможливо.
___У 2014 році в Чернівецькій області за антирабічною допомогою (з приводу укусів, ослинень, подряпин тваринами) звернулось 1401 особа, в тому числі 426 дітей. З них, з приводу укусів, ослинень, подряпин бродячими тваринами 506 осіб, в тому числі 141 дитина. За 8 місяців 2015 року за медичною допомогою з приводу укусів, ослинень, подряпин звернулось 862 жителі нашої області, з них 267 дітей, в т.ч. бродячими тваринами – 290, з яких  78 дітей.
___Профілактика після контакту з потенційно інфікованим матеріалом включає:
___- місцеве лікування рани, яке слід розпочати якомога швидше;
___- специфічна профілактика – вакцинація проти сказу.
___Місцеве лікування рани. Видалення вірусу з рани шляхом механічного та хімічного впливу є ефективним засобом захисту. Таким чином швидке місцеве лікування всіх укушених ран чи подряпин, які можуть бути забруднені збудником сказу має важливе значення. Згідно діючих нормативних документів в Україні рекомендовано при наданні першої допомоги особі, яка постраждала, негайно і ретельно промити рану, подряпину, садно, місце ослинення струменем води з милом  і обробити 5% настоянкою йоду, накласти стерильну пов’язку.
___На жаль, ще не знайдені ліки для лікування сказу, в той же час існують надійні заходи для його попередження. Це - профілактичні щеплення, проте має велике значення своєчасність їх призначення. Кожний потерпілий від укусів (ослинення) тварин, повинен негайно звернутись до лікаря-рабіолога (травматолога), який призначить необхідний курс антирабічного лікування. Викликає тривогу той факт, що в усіх смертельних випадках від сказу постраждалі від укусів тварин зверталися у медичні заклади лише в день прояву клінічних ознак хвороби, коли врятувати хворого не вдається.
___Людина, якій роблять щеплення проти сказу, повинна виконувати поради лікаря і пам’ятати: щеплення дає позитивні результати лише тоді, коли їх проводять без порушення термінів введення вакцини. Необхідно уникати переохолодження, перевтоми. Забороняється вживати алкогольні напої під час лікування, а також не менш, як 6 місяців після них, бо інакше знижується їх ефективність і зростає небезпека захворювання.
___Якщо ви постраждали від покусів тварини, ні в якому разі не вбивайте її, бо від цього залежить тривалість курсу щеплень. Тварину треба ізолювати і встановити за нею ветеринарне спостереження протягом 10 діб.
___Застерігайте всіх, особливо дітей, від смертельної небезпеки, яку приховує в собі неправильне поводження з тваринами, насамперед, безпритульними. Адже контакт з ними може призвести не лише до інфікування вірусом сказу, а й до інфікування багатьма шкірними хворобами, інвазування небезпечними паразитозами та гельмінтозами.
___Своєчасно проводьте щеплення тварин, яких ви утримуєте, проти сказу (не рідше одного разу на рік).
___У випадку контакту чи при укусах невідомими та домашніми тваринами, НЕГАЙНО звертайтесь у травматологічний пункт лікарні швидкої медичної допомоги по вул.Фастівській, 2, м.Чернівці, або в центральні районні, дільничні лікарні та фельдшерсько-акушерські пункти, де всі потерпілі можуть отримати необхідну медичну допомогу та консультацію.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ