ОБЕРЕЖНО - СКАЗ!


За повідомленням ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в Україні залишається нестійкою епідемічна ситуація зі сказу – за період з 1989 по 2018 роки зареєстровано 78 випадків захворювання людей на сказ, за останнє десятиріччя захворіло 30 людей у 12 областях.

У 2018 році зареєстровано випадок сказу у мешканця Львівської області, у квітні 2019 року – у мешканця Кіровоградської області. В обох випадках хворим нанесли укуси домашні тварини (собаки), які згодом загинули.  Постраждалі після отримання укусів за медичною допомогою та з приводу загибелі тварин не зверталися, щеплень проти сказу не отримували. Обидва випадки закінчились смертю хворих.

В Чернівецькій області останній випадок сказу був у 1990 році, проте щорічно реєструється значна кількість звернень до закладів охорони здоров’я з приводу нападу тварин. У випадках, коли за твариною не має можливості спостерігати, призначаються лікувально-профілактичні щеплення проти сказу (до 40% постраждалим). Одночасно, лише у 2018 році від призначених щеплень – єдиного захисту від смертельної хвороби, відмовилися взагалі або самовільно перервали курс лікувальної імунізації 24% постраждалих, за 6 місяців 2019 року – 30%.

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» вкотре наголошує:

Сказ - небезпечне смертельне захворювання, вилікувати його не можна. Захворювання у людини, в разі укусу, подряпин або ослинення хворими на сказ тваринами, можна попередити лише своєчасно проведеним курсом лікувально-профілактичної вакцинації.
Передача інфекції відбувається в разі, якщо інфекційний матеріал, зазвичай слина тварини, має прямий контакт зі слизовими оболонками або свіжими ранами на шкірі людини. Можливе також зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку представляють лисиці, вовки, коти, собаки. Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди ознака хвороби. 

Якщо ж ви таки зазнали нападу тварини,  необхідно невідкладно ретельно промити рану (місце контакту з твариною) водою протягом, як мінімум, 15 хвилин з милом або іншим миючим засобом, обробити краї рани 5% розчином йоду.  Далі слід звернутись до лікувально-профілактичного закладу: в м. Чернівці – це травмпункт ОКУ «Лікарня швидкої медичної допомоги», в районах області – це районні лікарні, де вирішуватиметься питання необхідності проведення курсу вакцинації. У разі, коли щеплення призначено, їх треба отримувати відповідно до схеми, визначеної лікарем-хірургом чи лікарем-травматологом, не допускати самовільної відмови. На період щеплень необхідно дотримуватись режиму та вимог, що пропонують медичні працівники (не вживати алкогольних напоїв, не перевтомлюватись, непереохолоджуватися та інше). 

З метою профілактики сказу щорічно слід щеплювати проти сказу домашніх улюбленців і свійських тварин.

Рекомендовано обережно діяти мисливцям на полюванні – шкіру забитих тварин потрібно здирати в захисних рукавицях.

Певних правил треба дотримуватись і при поводженні з безпритульними тваринами – не дозволяти дітям їх годувати або бавитись з ними, дорослим, окрім цього, не намагатись надавити невідомим тваринам допомогу, лікувати хворих тварин.

Не рекомендовано проводити самостійно забій і знищення полеглих сільськогосподарських і домашніх тварин без ветеринарного огляду.

Якщо напад твариною все-таки відбувся – не можна в гніві вбивати тварину чи виганяти, або завозити в іншу місцевість – від цього залежить тривалість курсу щеплень. Тварину, по можливості, слід ізолювати для того, щоб спеціалісти ветеринарної медицини могли встановити спостереження за її станом здоров’я впродовж 10 або більше днів.

Альтернативи призначеним щепленням від сказу немає!

 

НАВІГАЦІЯ