СКАЗ І ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ

Сказ - небезпечне смертельне захворювання, вилікувати його не можна. Захворювання у людини, в разі укусу, подряпин або ослинення хворими на сказ тваринами, можна попередити лише своєчасно проведеним курсом лікувально-профілактичної вакцинації.
Випадки захворювання та смерті від сказу серед людей в Україні реєструються щорічно, у 2017 році – 2 (Дніпропетровська та Одеська області). У Чернівецькій області востаннє летальний випадок сказу серед людей зареєстровано у 1990 році.

Водночас, за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів Чернівецької області з приводу нападу тваринами щороку звертається понад одна тисяча осіб на всіх адміністративних територіях області, з них більше 400 потребують специфічного антирабічного лікування.

За 4 місяці 2018 року за допомогою звернулось 311 людей, з них 85 дітей. Найчастіше страждали мешканці м. Чернівці, високі показники звернень також у Кельменецькому Герцаївському, Заставнівському та Кіцманському районах.

В порівнянні з аналогічним періодом 2017 року на 6 % збільшилась кількість людей, що звернулися до медичних закладів з приводу нападу безпритульними тваринами, в м. Чернівці цей показник зріс на 38%.  Із загальної кількості осіб, частка постраждалих від нападу домашніми тваринами в цілому по області становить 43%. 

Специфічного лікування потребували 156 постраждалих від нападу тваринами, всім призначена лікувально-профілактична імунізація проти сказу за відповідними показами. Повний курс щеплень вже отримали 82 особи. Залишається високою частка осіб, які  самовільно переривають  курс щеплень, за 2017 рік – 12% від тих, кому призначались щеплення.

Серед тварин у цьому році вже зареєстровано 1 випадок сказу, у домашньої собаки на території Сторожинецького району, визначено коло контактних, їм призначено курс лікувальних щеплень. За 2017 рік в Чернівецькій області зареєстровано 9 випадків захворювання тварин на сказ (5 – у собак, 4 – у лисиць). Територіально випадки реєструвались у Хотинському районі (3), Сокирянському районі (2), Герцаївському, Глибоцькому, Заставнівському районах та м.Чернівці (по 1 випадку). У 2016 році було 14 випадків сказу у тварин, у 2015 р.  – 8, у 2014 р. – 9.

Що треба робити, щоб не заразитися СКАЗОМ:
Передача інфекції відбувається в разі, якщо інфекційний матеріал, зазвичай слина тварини, має прямий контакт зі слизовими оболонками або свіжими ранами на шкірі людини. Можливе також зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку представляють лисиці, вовки, коти, собаки. Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди ознака хвороби. 

Якщо ж ви таки зазнали нападу тварини,  необхідно невідкладно ретельно промити рану (місце контакту з твариною) водою протягом, як мінімум, 15 хвилин з милом або іншим миючим засобом, обробити краї рани 5% розчином йоду.  Далі слід звернутись до лікувально-профілактичного закладу: в м. Чернівці – це травмпункт ОКУ «Лікарня швидкої медичної допомоги», в районах області – це центральні районні лікарні, де вирішуватиметься питання необхідності проведення курсу вакцинації. У разі, коли щеплення призначено, їх треба отримувати відповідно до схеми, визначеної лікарем-хірургом чи лікарем-травматологом, не допускати самовільної відмови. На період щеплень необхідно дотримуватись режиму та вимог, що пропонують медичні працівники (не вживати алкогольних напоїв, не перевтомлюватись, непереохолоджуватися та інше). 

З метою профілактики сказу щорічно слід профілактувати з допомогою щеплення проти сказу домашніх улюбленців і свійських тварин.
Рекомендовано обережно діяти мисливцям на полюванні – шкіру забитих тварин потрібно здирати в захисних рукавицях.

Певних правил треба дотримуватись і при поводженні з безпритульними тваринами – не дозволяти дітям їх годувати або бавитись з ними, дорослим, окрім цього, не намагатись надавити невідомим тваринам допомогу, лікувати хворих тварин.

Не рекомендовано проводити самостійно забій і знищення полеглих сільськогосподарських і домашніх тварин без ветеринарного огляду.

Якщо напад твариною все-таки відбувся – не можна в гніві вбивати тварину чи виганяти, або завозити в іншу місцевість – від цього залежить тривалість курсу щеплень. Тварину, по можливості, слід ізолювати для того, щоб спеціалісти ветеринарної медицини могли встановити спостереження за її станом здоров’я впродовж 10 або більше днів.

 

 

НАВІГАЦІЯ