ОБЕРЕЖНО СКАЗ

13 вересня 2016 року в м.Чернівці зареєстровано випадок сказу у тварини (безпритульна собака). 12.09.2016 року труп собаки доставлено в Регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини для дослідження на сказ. Результат дослідження патологічного матеріалу на сказ від 12 вересня 2016 року – результат  позитивний. 13 вересня 2016 року матеріал був підтверджений Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в м.Київ.

Під час проведення протиепідемічних та профілактичних заходів встановлено, що ризик інфікування мала мешканка м.Чернівці, що постраждала від покусів 07.09.2016 року. Постраждалій призначено та розпочато курс антирабічного лікування.
В поточному році в Садгірському районі м.Чернівці був зареєстровано випадок сказу серед тварин (собака). Протиепідемічні та профілактичні заходи проведені в повному обсязі.

Сказ - гостре інфекційне захворювання. Особлива небезпека його в тому, що хвороба не виліковується. На сказ хворіють не тільки вовки, лисиці, куниці, тхорі, собаки та коти, але й інші домашні тварини. Іноді уражаються цією хворобою косулі, дикі кабани, зайці, їжаки, білки та щури. Дикі тварини, які захворіли, не бояться людей, не тікають, якщо наближатися до них. В домашніх тварин при перших проявах захворювання на сказ характерною є зміна поведінки (агресивні тварини стають лагідними, спокійними, байдужими, спокійні – агресивними).

Зараження тварин і людей відбувається під час покусу, а також у випадку коли слина тварини, що містить вірус сказу, потрапляє на пошкоджені ділянки шкіри і слизові оболонки. Так званий прихований (інкубаційний) період, від моменту зараження до перших проявів хвороби, може тривати від 15 днів до 1 року, але найчастіше він продовжується 1-3 місяці. Чим ближче місце покусу до центральної нервової системи (голова, обличчя, шия, руки), тим коротше прихований період.

Захворювання починається із значного збудження, занепокоєння, відчуття тривоги, болю в місці покусу. Потім з’являються спазми м’язів глотки при погляді на воду, від шуму, яскравого світла. Поступово приєднуються ознаки ураження центральної нервової системи, наступає параліч і смерть.

На жаль, ще не знайдені ліки для лікування сказу, в той же час існують надійні заходи для його попередження. Це - профілактичні щеплення, проте має велике значення своєчасність їх призначення. Кожний потерпілий від укусів (ослизнення) тварин, повинен негайно звернутись до лікаря-рабіолога (травматолога), який призначить необхідний курс антирабічного лікування. Викликає тривогу той факт, що в усіх смертних випадках від сказу постраждалі від укусів тварин зверталися у медичні заклади лише в день прояву клінічних ознак хвороби, коли врятувати хворого не вдається.

За останні роки епідемічна ситуація зі сказу в Україні залишається нестійкою – реєструються переважно поодинокі випадки захворювань людей на сказ, які закінчуються тільки летально. В 2015 році зареєстровано 6 лабораторно підтверджених випадків у 4 регіонах України (Донецька (2 випадки), Дніпропетровська (2 випадки), Одеська та Харківська), серед захворілих 2 дітей до 17 років. З початку року зареєстровано 3 випадки сказу серед людей. Випадки реєструвалися в Дніпропетровській та Рівненській областях та м.Київ. Джерелами збудника сказу для людей становили коти та собаки.

В нашій області останній випадок сказу серед людей був понад 25 років тому, проте загроза появи нових випадків існує постійно, оскільки неблагополучною залишається епізоотична ситуація з цієї інфекції.

Людина, якій роблять щеплення проти сказу, повинна виконувати поради лікаря і пам’ятати: щеплення дає позитивні результати лише тоді, коли їх проводять протягом усього встановленого терміну, без жодного дня перерви та порушення термінів введення вакцини. Необхідно уникати переохолодження, перевтоми. Забороняється вживати алкогольні напої під час лікування, а також не менш, як 6 місяців після них, бо інакше знижується їх єфективність і зростає небезпека захворювання.

Якщо Ви постраждали від покусів тварини, ні в якому разі не вбивайте її, бо від цього залежить тривалість курсу щеплень. Тварину треба ізолювати і встановити ветеринарне спостереження протягом 10 днів.

Застерігайте всіх, особливо дітей, від смертельної небезпеки, яку таїть в собі неправильне поводження з тваринами, насамперед, безпритульними. Адже контакт з ними може призвести не лише до інфікування вірусом сказу, а й до інфікування багатьма шкірними хворобами, інвазування небезпечними паразитозами та гельмінтозами.

Своєчасно проводьте щеплення тварин, яких Ви утримуєте, проти сказу (не рідше одного разу на рік).

Своєчасно, у випадку контакту чи при покусах невідомими та свійськими тваринами, звертайтесь у травматологічний пункт Лікарні швидкої медичної допомоги по вул.Фастівській, 2 м.Чернівці, або в центральні районні, дільничні лікарні та фельдшерсько-акушерські пункти, де всі потерпілі отримають консультацію та, в разі необхідності, медичну допомогу, включаючи щеплення проти правцю та сказу.

 

 

НАВІГАЦІЯ