УКУС ТВАРИНОЮ! ЧОМУ НЕОБХІДНО ЗВЕРНУТИСЬ ДО ЛІКАРЯ?

  За 7 місяців 2016 року в області за антирабічною допомогою (з приводу укусів, ослинень, подряпин твариною) звернулось 712 осіб, в тому числі 215 дітей. З метою попередження захворювання на сказ, 202 дорослим та 84 дітям, які були укушені бродячими тваринами, призначено антирабічні щеплення.

З початку року на території Чернівецької області зареєстровано 10 випадків сказу серед тварин, а саме: 8 собак, 1 кіт, 1 ВРХ. Випадки сказу серед тварин зареєстровані у Хотинському районі (3 випадки), Новоселицькому (3 випадки) та по 1 випадку у місті Чернівці, Заставнівському, Герцаївському і Глибоцькому районах.

Випадки сказу серед людей на території Чернівецької області не реєструвались з 1992 року (останній випадок був в Путильському районі). Сказ серед людей в Україні реєструється щорічно, за останні 2 роки дане захворювання реєструвалось в Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Миколаївській, Волинській, Кіровоградській, Одеській та Рівненській областях.

Сказ є зоонозним захворюванням (передається людині від тварини), яке викликається вірусом. Хвороба уражає домашніх і диких тварин і передається людині при тісному контакті з інфікованим матеріалом, як правило, слини, через укус, подряпини, ослинення.  Сказ реєструється на всіх континентах, за виключенням Антарктиди, більше 95% випадків смерті від сказу серед людей стається в Азії та Африці.

Сказ завжди закінчується смертю!

Інкубаційний період сказу 1-3 місяці, але може варіювати від <1 тижня до> 1 року. Вірус вражає центральну нервову систему і в кінцевому результаті викликає смертельне запалення головного і спинного мозку.

Є дві форми захворювання на сказ. Люди з буйною формою сказу проявляють ознаки гіперактивності, збудження інколи агресивна поведінка, аерофобії (боязнь вдихати повітря), гідрофобії (боязнь води), світлобоязні (чутливість до світла). Через декілька днів наступає смерть від серцево-дихальної недостатності.

Паралітична форма сказу становить біля 30% від загальної кількості випадків сказу серед людей. Ця форма менш «драматична» і як правило триваліша в порівнянні з буйною формою. М’язи паралізує поступово, починаючи з місця укусу чи подряпини. Кома розвивається повільно і в кінцевому результаті наступає смерть. Ця форма часто неправильно діагностується.

Тестів для діагностування інфекції сказу у людей до настання клінічних симптомів не існує, і до тих пір, поки не розвинуться особливі ознаки сказу, такі як гідрофобія і аерофобія, постановка клінічного діагнозу може бути утруднена.

Зазвичай людина може заразитись після укусу, подряпини чи ослинення (з порушенням цілісності шкіри) інфікованою твариною. Передача від людини людині через укус теоретично можлива, але ніколи не була підтверджена. При вживання в їжу сирого м’яса чи інших тканин інфікованої тварини заразитись сказом неможливо.

Профілактика після контакту з потенційно інфікованим матеріалом:
- місцеве лікування рани, яке слід розпочати якомога швидше;

  • специфічна профілактика – вакцинація проти сказу.

Місцеве лікування рани. Видалення вірусу з рани шляхом механічного та хімічного впливу є ефективним засобом захисту. Таким чином швидке місцеве лікування всіх укушених ран чи подряпин, які можуть бути забруднені збудником сказу має важливе значення. Згідно діючих нормативних документів в Україні рекомендовано при наданні першої допомоги  особі, яка постраждала, негайно і ретельно промити рану, подряпину, садно, місце ослинення струменем води з милом  і обробити 5% настоянкою йоду, накласти стерильну пов’язку.    

Сказ серед людей можна попередити! Насамперед, самим не контактувати з невідомими тваринами і розказувати своїм дітям про небезпеку таких контактів.
При будь-якому контакті з потенційно інфікованим матеріалом необхідно негайно звернутись за медичною допомогою в територіальний лікувально-профілактичний заклад! В м. Чернівці – це травмпункт лікарні швидкої медичної допомоги, який знаходиться по вул. Фастівська, 2.  

 

 

 

НАВІГАЦІЯ