Сказ це небезпечно!
        

Протягом двох місяців 2014 року в заклади Держсанепідслужби Чернівецької області надійшло 151 екстрене повідомлення з приводу укусів та інших ушкоджень нанесених тваринами, при цьому в 46% випадків (70 осіб) ушкодження були нанесені безпритульними тваринами. За цей період на території Чернівецької області зареєстровано 5 випадків сказу серед тварин (три випадки у Хотинському та по одному у Сторожинецькому та Сокирянському районах). Останній випадок зареєстровано у селі Ставчани Хотинського району.
         Сказ – гостре інфекційне захворювання людини і тварин, яке проявляється ураженням центральної нервової системи, відноситься до особливо небезпечних інфекційних хвороб.
Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з'являються у населених пунктах, нападають на людей і тварин.
Зараження вірусом сказу відбувається через слину хворої на сказ тварини при укусі або ослиненні ушкодженої ділянки шкіри. Інкубаційний період триває досить довго, у середньому 1-3 місяці (інколи до 1 року).
         На сьогодні не існує ліків проти сказу, тому  особам, які були укушені чи ослиненні скаженими або невідомими тваринами потрібно негайно звернутись у найближчий травмпункт, оскільки результат щеплення напряму залежить від того як швидко було введено першу дозу вакцини (курс щеплень складається з шести ін’єкцій: в день звернення,  потім на 3, 7, 14, 30, 90 добу. У тих випадках, коли тварина, яка нанесла ушкодження, після 10 денного ветеринарного спостереження залишається здоровою, курс щеплень припиняють.
При  отриманні ушкоджень рану необхідно промити водою з милом, краї рани обробити розчином спирту або йоду. Негайно звернутись за  допомогою до лікаря травматолога.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ