28 вересня Всесвітній день боротьби проти сказу.

         Всесвітній день боротьби зі сказом є ініціативою благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (CDC), Атланта, у Сполучених Штатах Америки за підтримки Всесвітньої Організації Охорони здоров’я. Цей День має щорічний характер і проводиться 28 вересня та покликаний підвищувати інформованість про наслідки сказу у людини і тварин, наскільки легко його попереджати і як викоренити це захворювання серед людей, ведучи боротьбу з його збудником серед тварин.


_____Основні факти:

  1. сказ зустрічається більш ніж у 150 країнах та територіях;
  2. щорічно від сказу помирає більше 60 000 осіб, в основному, в Азії та Африці;
  3. 40% людей, яких покусали ймовірно скажені тварини – це діти у віці до 15 років;
  4. в більшості випадків смертей людей від сказу джерелом інфекції є собаки;
  5. промивання рани та імунізація, яка зроблена протягом декількох годин після контакту з ймовірно скаженою твариною можуть попередити розвиток сказу та смерть;
  6. щорічно приблизно 29 мільйонів людей у світі отримують пост експозиційну вакцинацію для попередження розвитку хвороби, що складає приблизно 2,1 міліарди доларів США.

  
____Сказ - небезпечне вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусів або контакту із слиною хворої тварини. Інкубаційний період сказу триває достатньо довго - в середньому 1-3 місяці (хоча може тривати і до року).
____Однією з основних ознак розвитку захворювання є водобоязнь, утруднення під час ковтання рідини, поява судом при спробі пити воду. Тому сказ називають ще й гідрофобією. Перші симптоми сказу схожі з симптомами грипу, включаючи підвищену температуру, головний біль і втому. Потім хвороба поширюється на дихальну систему, шлунково-кишковий тракт та центральну нервову систему. З моменту появи ознак і симптомів хвороби сказ стає смертельним.
____На сьогодні не існує ліків проти сказу, тому особам, які були укушені чи ослинені скаженими або невідомими тваринами потрібно негайно звернутись у найближчий травмпункт для проведення щеплення антирабічною вакциною, яка попереджає захворювання і врятовує життя. У тих випадках, коли тварина, яка нанесла ушкодження, після 10-ти денного ветеринарного спостереження залишається здоровою, курс щеплень припиняють.
____Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, перш за все, втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з`являються у населених пунктах, нападають на людей і тварин.
____Кожній людині, щоб запобігти захворюванню на сказ і смерті, необхідно дотримуватися наступних правил:
___- не контактувати з бездомними і дикими тваринами, пояснювати дітям небезпеку таких контактів;
___- якщо покусала або ослинила підозріла тварина, промити рану теплою водою з милом, а потім обробити йодом; негайно звернутись за допомогою до лікаря - травматолога;
___- необхідно своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам.


 

НАВІГАЦІЯ