Всесвітній день боротьби зі сказом - 28 вересня

Щорічно 28 вересня з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я проводиться Всесвітній день боротьби зі сказом, який покликаний привернути увагу до проблеми поширення сказу і його наслідків. Дата вибрана не випадково – саме в цей день в 1895 році помер Луї Пастер - знаменитий мікробіолог, один з творців вакцини проти сказу.

Серед інших інфекційних хвороб сказ займає особливе місце, оскільки  за умови розвитку клінічної картини захворювання виникає абсолютна летальність.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я щорічно в світі від сказу помирають десятки тисяч осіб, четверо з кожних 10-ти постраждалих від укусу тваринами з підозрою на сказ - це діти у віці до 15 років. Кожні 10 хвилин від сказу помирає одна людина, найвищий рівень летальних випадків реєструється в країнах Азії і Африки.

В Україні від сказу щорічно помирають від 1 до 7 осіб. У Чернівецькій області останній летальний випадок сказу серед людей було зареєстровано в 1990 році.

Продовжує залишатися напруженою ситуація щодо сказу і серед тварин. За багаторічними спостереженнями неблагополучними з даного захворювання є всі адміністративні території Чернівецької області. Активізація природних вогнищ призводить до залучення в епізоотичний процес домашніх і сільськогосподарських тварин, що, в свою чергу, підвищує ризик інфікування людей. У 2016 році найбільшу кількість укусів нанесено домашніми і сільськогосподарськими тваринами - 71%.

Щороку за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів Чернівецької області з  приводу нападу тварин звертається понад одна тисяча мешканців, близько 500 з них потребують проведення специфічного антирабічного лікування.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі сказом Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України рекомендує дотримуватися таких правил:

- уникати контактів з бездоглядними тваринами, не годувати їх з рук, не гладити;

- не проводити самостійно забій і знищення полеглих сільськогосподарських і домашніх тварин без ветеринарного огляду;

- обов'язково проводити щорічну вакцинацію проти сказу домашніх та сільськогосподарських тварин;

- купувати тварин тільки в спеціалізованих закладах за умови наявності ветеринарного огляду;

- негайно звертатися до лікувально-профілактичних  закладів за наданням антирабічної допомоги в разі отримання укусів, ослинення і при контакті з невідомою твариною.

Необхідно бути гранично обережним і уважним до свого здоров'я.

Довідково:
Сказ (водобоязнь, гідрофобія) - гостра інфекційна хвороба з групи вірусних зоонозів, розвивається внаслідок укусу або ослинення хворою твариною, характеризується проявами різкого збудження рухових центрів, судомами м'язів глотки і дихальних шляхів з подальшим їх паралічем, слинотечею, призводить до енцефаломієліту і, в кінцевому підсумку – до смерті.

Основним джерелом інфекції для людини є собаки, в першу чергу - бездоглядні, а з диких тварин – лисиці, єнотоподібні собаки, вовки. Зараження людини можливе і від інших тварин – корів, овець, кіз, свиней, коней, ослів, щурів, їжаків, кажанів і ін. Основним резервуаром вірусу в природі є вовки, лисиці, шакали, серед яких виникають спонтанні епізоотії сказу. Зараження людини настає при укусі хворою твариною, а також внаслідок ослинення свіжих поранень шкіри або слизових оболонок. Особливо небезпечні укуси в голову, обличчя, кисті рук. Тварини стають заразними для людей вже в кінці інкубаційного періоду (до початку проявів ознак хвороби).

 

 

 

НАВІГАЦІЯ