28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу

Сказ – це гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і після появи клінічних ознак завжди закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я сказ зустрічається більше, ніж в 150 країнах і територіях. Щорічно від цієї інфекції помирають десятки тисяч людей, в основному, в Азії та Африці. Щорічно понад 15 мільйонів людей у ​​світі отримують вакцинацію для запобігання розвитку хвороби; що  дозволяє щорічно запобігати сотням тисяч випадків смерті від сказу.
За повідомленням ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в Україні залишається нестійкою епідемічна ситуація зі сказу – за період з 1989 по 2018 роки зареєстровано 78 випадків захворювання людей на сказ, за останнє десятиріччя захворіло 30 людей у 12 областях.
В Чернівецькій області останній випадок сказу серед людей був у 1990 році, проте щорічно реєструється значна кількість (понад одна тисяча) звернень до закладів охорони здоров’я з приводу нападу тваринами. У випадках, коли за твариною не має можливості спостерігати, призначаються лікувально-профілактичні щеплення проти сказу (до 40% постраждалим).
Випадки сказу серед тварин реєструються щорічно, на всіх адміністративних територіях області. За останні 5 років сказ виявлявся найчастіше у собак, також випадки захворювання підтверджено у котів, лисиць та великої рогатої худоби.
В 2019 році, станом на 25.09.2019, зареєстровано 12 випадків сказу серед тварин (8 – у котів, 3 – у собак, 1 – у лисиці) в населених пунктах Заставнівського, Хотинського та Сторожинецького районів.
Симптоми. Інкубаційний період сказу у людей зазвичай триває 1-3 місяці, може коливатися від 1 тижня до 1 року, в залежності від таких факторів як місце проникнення вірусу сказу і вірусне навантаження. Початковими симптомами сказу є підвищення температури тіла і, в багатьох випадках, біль або незвичайні, незрозумілі відчуття поколювання, пощипування або печія (парестезія) в місці рани.
У міру поширення вірусу по центральній нервовій системі розвивається прогресивне, смертельне запалення головного і спинного мозку. У подальшому можливий розвиток двох форм хвороби. У людей з буйним сказом з’являються ознаки гіперактивності, порушена поведінка, гідрофобія (боязнь води) і іноді аерофобія (боязнь протягів або світового повітря). Через кілька днів настає смерть в результаті зупинки серця та дихання. На паралітичну форму сказу припадає близько 30% всіх випадків захворювання людей. Ця форма сказу протікає менш драматично і зазвичай довше, ніж буйна форма. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу або подряпини. Повільно розвивається кома і, в кінцевому підсумку, настає смерть.
Тестів для діагностики сказу у людей до настання клінічних симптомів не існує, і допоки не розвинуться особливі ознаки сказу, такі як гідрофобія і аерофобія, встановлення клінічного діагнозу ускладнено.
Передача інфекції. Передача інфекції відбувається в разі, якщо інфекційний матеріал, зазвичай слина тварини, має прямий контакт зі слизовими оболонками або свіжими ранами на шкірі людини. Можливе також зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку представляють лисиці, вовки, коти, собаки. Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди ознака хвороби.
Щодо диких тварин, то вони втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від їжі та води, кусають, дряпають хазяїв, нападають на інших людей.
Профілактика. Допомога постраждалим від нападу тварин полягає у місцевій обробці рани, яку необхідно проводити негайно або якомога раніше після укусу, та проведенні лікувально-профілактичних щеплень антирабічними препаратами. Рекомендовані процедури по наданню першої допомоги включають негайне і ретельне промивання водою рани протягом, як мінімум, 15 хвилин з милом або іншим миючим засобом, обробку країв рани 5% розчином йоду.  Далі необхідно звернутись до лікувально-профілактичного закладу – в м. Чернівці – це травмпункт ОКУ «Лікарня швидкої медичної допомоги», в районах області – це районні лікарні, де проводитимуть лікувально-профілактичні щеплення, схему яких визначає лікар-рабіолог або хірург чи травматолог. У разі, коли щеплення призначено, їх треба отримувати відповідно до схеми, визначеної лікарем, не допускати самовільної відмови. На період щеплень необхідно дотримуватись режиму та вимог, що пропонують медичні працівники (не вживати алкогольних напоїв, не перевтомлюватись, непереохолоджуватися та інше).
Також слід пам’ятати про такий профілактичний захід як щорічне щеплення проти сказу домашніх улюбленців і свійських тварин.
Діяти обережно рекомендовано мисливцям на полюванні – шкіру забитих тварин потрібно здирати в захисних рукавицях. Певних правил треба дотримуватись і при поводженні з безпритульними тваринами – не дозволяти дітям їх годувати або бавитись з ними, дорослим, окрім цього, не намагатись надавати невідомим тваринам допомогу, лікувати хворих тварин. Якщо напад твариною все-таки відбувся по можливості, слід ізолювати її для того, щоб спеціалісти ветеринарної медицини могли встановити спостереження за її станом здоров’я впродовж 10 або більше днів.
Пам’ятайте! Якщо дотримуватись наданих порад, то можна запобігти нападу тваринами, а також попередити захворювання, що передається ними!
Альтернативи призначеним щепленням від сказу немає!

Сказ. Це варто знати!

 

Керівництво
Структурні підрозділ
Відокремлені структурні підрозділи
Послуги
Державні закупівлі
Публічна інформація
Санепідситуація в області
Контакти
Атестація
План моніторингових досліджень
Паспорт бюджетної програми