Оперативна інформація щодо спалаху гострих кишкових інфекцій у Сокирянському районі Чернівецької області

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що в період з 27.06.2017 по 13.07.2017 всього захворіло гострими кишковими інфекціями 143 особи, з них 59 дітей, в основному жителі м.Сокиряни.

З 27.06.2017 по 13.07.2017 було госпіталізовано до інфекційного відділення Сокирянської ЦРЛ 44 хворих, з них 23 дитини.
Протягом 15-16.07.2017 госпіталізовано 7 хворих з гострими кишковими інфекціями, встановлюється зв’язок з спалахом в м.Сокиряни.
Станом на 17.07.2017 лікується в стаціонарі 19 хворих: 8 дітей та 11 дорослих.

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» досліджено 40 проб води, відібраних в м.Сокиряни.
За результатами лабораторних досліджень встановлено відхилення від вимог санітарних правил ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за бактеріологічними показниками у 24 пробах, за санітарно-хімічними показниками у 20 пробах, та у 1-й пробі за вірусологічними показниками (громадська криниця).
Водопровідна вода (7 проб) не відповідала вимогам санітарних норм за бактеріологічними показниками: з каптажу «Шипіт» та 6 вогнищ кишкової інфекції. В усіх пробах виявлено загальні коліформи, також в водопровідній воді з каптажу «Шипіт» та з вогнищ виявлено фекальну кишкову паличку та коліфаги.
За санітарно-хімічними показниками встановлено перевищення допустимих  нормативів  за вмістом  амонію в 4 рази та по загальний жорсткості в 1,2 рази.
Досліджено 25 проб криничної води: 21 пробу води з громадських та 4 – з  індивідуальних криниць. За результатами бактеріологічних досліджень 15 проб  не відповідали нормативам щодо наявності загальних коліформ,  в одній пробі виявлено антиген ротавірусу. За санітарно-хімічними показниками у всіх криницях встановлено перевищення допустимих  нормативів  по загальній жорсткості в 1,4  рази та в двох пробах по окиснюваності  в 1,1 рази. В двох пробах води з криниць в м.Сокиряни, отрутохімікатів не виявлено. 

За результатами бактеріологічних досліджень вода з річки Сокирянка не відповідає вимогам санітарних правил по  індексу лактозопозитивної кишкової палички. Проведено токсикологічні дослідження, отрутохімікатів в пробах не виявлено.

Частина клінічного матеріалу від хворих та проб води було направлено до ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України». За результатами цих досліджень у клінічному матеріалі від хворих діагностовано ротавірусну, норовірусну інфекцію та збудника дизентерії. Одночасно,  в зразках води з річки Сокирянка та зразках питної води виявлено ротавірус.

Проведено роботи по дезінфекції громадських криниць забезпечено повторний відбір проб води, дослідження тривають.

07.07.2017 та 11.07.2017 проведено засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Чернівецької обласної державної адміністрації.
Рішеннями обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Чернівецької обласної державної адміністрації затверджені першочергові заходи щодо призупинення водопостачання з каптажу «Шипіт» до проведення очищення та дезінфекції резервуару чистої води та санації розподільчих мереж та використання води з артезіанської свердловини до завершення очистки та дезінфекції мереж, визначено ряд заходів з метою упередження виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій на території області.

Проведення комплексу профілактичних, протиепідемічних заходів та лабораторних досліджень триває.

 

НАВІГАЦІЯ