Оперативна  інформація про епідемічну ситуацію
пов'язану зі спалахом гострих кишкових інфекцій
 (станом на 9-00 06.10.2016)

 Впродовж 03-05.10.2016 до Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» надійшли термінові повідомлення про звернення 48 хворих з ознаками харчової токсикоінфекції (підвищення температури тіла, біль в шлунку, нудота, блювота, пронос), які вживали страви на 2-ох різних весіллях в закладі ресторанного господарства с. Дубівці  Кіцманського району Чернівецької області. (Перше -01.10.2016; друге – 02-03.10.2016).

Перше весілля - 01.10.2016. Серед 220 осіб, які були на весіллі 01.10.2016 захворіло та госпіталізовано в обласну клінічну лікарню (ОКЛ)      8 дорослих з діагнозом: Харчова токсикоінфекція.

Друге весілля - 02.10.2016. Серед 280 осіб, які були на весіллі 02.10.2016 та в кількості 143 особи продовжували святкування 03.10.2016, захворіли 40 осіб, в тому числі 3 дитини. Госпіталізовано в Кіцманську ЦРЛ 27 хворих, в т.ч. 3 дитини. В обласну клінічну лікарню госпіталізовано 1 хворого. Інші 12 хворих від госпіталізації відмовились та  отримують відповідне амбулаторне лікування.      

Станом на 9-00 годину 06.10.2016 всього по медичну допомогу звернулось 48 хворих, з них 3 дитини:
   -  на стаціонарному лікуванні перебуває 36 хворих, з них 3 дітей.
   - в ОКЛ - 9 хворих, в Кіцманській ЦРЛ – 27 хворих, з них 3 дітей.
   -  12 хворих лікуються амбулаторно.

З метою встановлення причин виникнення, факторів передачі, визначення меж та масштабів поширення спалаху Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» невідкладно було розпочато епідеміологічне розслідування випадків гострих кишкових інфекцій.

В ході епідеміологічного розслідування відібрано залишки харчових продуктів та страв на бактеріологічне дослідження. Відібрано 30 змивів кухонного, столового, та розділового інвентарю, обладнання на наявність патогенної та умовно–патогенної мікрофлори. Відібрана вода на бактеріологічне, фізико-хімічне та вірусологічне дослідження. Обстежено  обслуговуючий персонал на носійство патогенної та умовно-патогенної мікрофлори.

В епідеміологічному розслідуванні приймають участь працівники Головного управління Держпродспоживслужби  в Чернівецькій області.

З 05.10.2016 року діяльність закладу ресторанного господарства призупинена (власник закладу надав гарантійного листа про припинення роботи закладу до завершення епідеміологічного розслідування).

Проведення профілактичних та протиепідемічних заходів продовжується.

Ситуація знаходиться під контролем Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» та Чернівецької обласної державної адміністрації.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ