Про спалахи інфекційних хвороб в Україні та в Чернівецькій області
за 1 квартал 2017 року

Відповідно до інформації Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров'я України» за 3 місяці 2017 року було зареєстровано 46 спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції (ГКІ), вірусний гепатит А (ВГ А), під час них постраждало 465 дітей.

Слід зазначити, що за аналогічний період 2016 року було зареєстровано 24 спалахи кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 176 осіб, у тому числі 124 дитини, відбулося зростання кількості спалахів майже в 2 рази.

Спалахи реєструвались на 20 адміністративних територіях України: Одеська – 6; Запорізька, Київська – по 4; Івано-Франківська, Чернігівська, м. Київ – по 3; Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Львівська, Миколаївська, Рівненська,  Сумська, Черкаська, Чернівецька – по 2; по 1 – у Донецькій (134, з них 128 дітей), Кіровоградській, Полтавській, Тернопільській, Харківській областях.

За етіологічним чинником 19 спалахів викликані рота вірусами, 5 – сальмонелами, 6 – вірусом гепатиту А, 1 – черевний тиф, 5 – ГЕК встановленими збудниками, 7 – ГЕК невстановленими збудниками та 3 інші випадки.

За 1 квартал 2017 року в організованих колективах виникло 34 спалахи, із них 22 – у дошкільних навчальних закладах із загальною кількістю постраждалих 165 осіб, у тому числі 162 дитини, 12 – у навчальних закладах – захворіло 268 осіб, у т.ч. 260 дітей.
Майже у 2 рази збільшилась кількість спалахів, які виникли в організованих колективах. За аналогічний період 2016 року було зареєстровано 16 спалахів в організованих колективах у дошкільних, навчальних та оздоровчих закладах із загальною кількістю постраждалих 105, у тому числі 89 дітей –  у дошкільних закладах (11 спалахів – постраждало 66 дітей), навчальних закладах (5 спалахів – 38 осіб, з них 23 дитини), оздоровчих закладах (1 спалах – 20 дітей із 22 постраждалих).

На об’єктах громадського харчування у 1 кварталі 2017 року не було зареєстровано жодного спалаху. Проте за аналогічний період минулого року з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі пов’язано 2 спалахи з загальною кількістю захворілих 11 осіб у Івано-Франківській області та м. Києві. 

Серед населення у побуті зареєстровано 11 спалахів із загальною кількістю захворілих – 70 осіб, у т.ч. 42 дитини (у 2016 році – 5 спалахів, під час яких постраждало 38 осіб, з них 15 дітей). При цьому зареєстровано зростання кількості спалахів практично у 2 рази.

Основний фактор передачі в цьому році – це харчовий. 
В Чернівецькій області в березні 2017 рік зареєстровано 2 спалахи інфекційних хвороб, в ДНЗ №48 та ДНЗ №49 внаслідок яких постраждало 15 дітей. Проведено епідеміологічне розслідування, впроваджено профілактичні та протиепідемічні заходи.
З метою профілактики харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» рекомендує:

  1. при організації урочистих подій в закладі ресторанного господарства споживачу ознайомлюватись з документами, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  2. не залучати до приготування страв осіб без медичного огляду (родичів, знайомих тощо); 
  3. забороняється приносити в заклад ресторанного господарства продукти для приготування страв, які не мають документів, що підтверджують їх якість та безпеку;
  4. використовувати окремий розділовий інвентар (дошки, ножі) для обробки сировини та готових страв;
  5. сировину та готові страви зберігати в холодильнику окремо;
  6. приготовлені страви бажано вживати відразу;
  7. влітку уникати приготування страв, що швидко псуються – холодці, м’ясні салати, кондитерські вироби із кремами;
  8. не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;
  9. перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалету.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (блювота, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

 

НАВІГАЦІЯ