Оперативна інформація щодо спалахів
гострих кишкових інфекцій в Україні

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє, що з початку 2016 року в Україні зареєстровано 140 спалахів гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 2666 осіб, у тому числі 1222 дітей.

Спалахи гострих кишкових інфекцій реєструвалися на 24 адміністративних територіях (Одеська обл.–18, Львівська обл.–13, Житомирська обл.–12, м. Київ – 10, Ів.Франківська обл.–9, Кіровоградська обл.–9, Харківська обл.–7, Черкаська обл..–6, Чернівецька обл.– 6,Миколаївська обл.–5, Дніпропетровська обл.–4, Київська обл.–4, Волинська обл.–3, Запорізька обл.–3, Полтавська обл.–3, Рівненська обл.–3, Сумська обл.–3, Закарпаться обл.–2, Тернопільська обл.–2, Луганська обл.-1).

Особливе занепокоєння викликає той факт, що в основному спалахи виникали у закладах громадського харчування, у побуті, у дитячих дошкільних закладах, закладах освіти, закладах оздоровлення та відпочинку та на об’єктах водопостачання, а також, що рівень постраждалих дітей у 2016 році у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року збільшився у 2 рази.

Основними факторами передачі були готові страви, питна вода, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби.

У переважній більшості серед причин, які сприяли виникненню спалахів були грубі порушення санітарного законодавства (порушення технології приготування страв, термінів та температурного режиму зберігання сировини та готової продукції, режиму дезінфекції, правил особистої гігієни).

 

 

 

НАВІГАЦІЯ