___За прогнозами Чернівецького обласного центру гідрометеорології (гідрометеорологічний бюлетень від 06.07.2015 №124) на 07-09 липня очікується сильна спека (+ 35 + 37 0С), що може вплинути на самопочуття та стан здоров’я населення.
___У зв'язку із спекотними погодними умовами Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує для послаблення несприятливої дії високої температури на працююче населення здійснювати наступні заходи:
___1.Необхідно організувати раціональний режим роботи. При роботах на відкритому повітрі і температурі зовнішнього повітря 35 ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну не повинна перевищувати 4-5 годин, для осіб які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання і 1,5-2 години для осіб без спеціального одягу.
___2. У приміщенні, в якому здійснюється нормалізація теплового стану людини після роботи в нагріваючому середовищі, щоб уникнути охолодження організму внаслідок великого перепаду температур (поверхня тіла - навколишнє повітря) і посиленої тепловіддачі випаровуванням поту, слід підтримувати температуру повітря на рівні 24 - 25 °C.
___3. Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 ºС за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). В такому випадку не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня та перенести такі роботи на ранковий або вечірній час.
___4. Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг із щільних видів тканини. Рекомендується допускати до такої роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.
___5. З метою профілактики зневоднення організму рекомендується правильно організувати і дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, передбачивши видачу підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.
___6. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше  30 ºС і виконанні роботи середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину - приблизно одну чашку кожні 20 хвилин.
___7. Для підтримки імунітету рекомендується вживання фруктів і овочів.

 

 

НАВІГАЦІЯ