Правила поведінки в спеку
На території Чернівецької області на даний час спостерігається спекотні погодні умови, яки можуть вплинути на самопочуття та стан здоров’я населення. Особливо чутливими до спеки є люди похилого віку, з хронічними серцево – судинними захворюваннями та надмірною вагою. Також в умовах підвищеної температури суттєво знижується працездатність.
З метою профілактики зневоднення організму медики радять правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю плюс 10-15 ºС. Потрібно вживати підсолену, або мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, вітамінізовані напої, киснево – білкові коктейлі для оптимального підтримання водно – сольового балансу за рахунок поновлення втрати солей і мікроелементів, що виділяються організмом через піт.
Зокрема, при температурі повітря більше 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин. Слід уникати вживання алкоголю, особливо це стосується важких алкогольних напоїв. Необхідно змінити раціон харчування в спекотну пору та, по можливості обмежити вживання надмірно тваринних білків, тваринних жирів, дріжджового хліба. Ці продукти сповільнюють обмін речовин.
Окрім цього, при роботі в офісі, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур внаслідок використання кондиціонерів, слід підтримувати температуру повітря на рівні плюс 24 - 25°C. Якщо ви погано переносите спеку, то слід уникнути перебування на сонці з 12 до 17 годин. Крім цього, потрібно обирати одяг з легких та натуральних матеріалів, носити головні убори, а також слід уникати тісної одежі. Також, у спекотні періоди необхідно знизити звичайну фізичну активність.
НАВІГАЦІЯ