_

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжується стеження за циркуляцією збудників інфекційних захворювань,
зокрема тих, що передаються кліщами

Кліщі є переносниками збудників інфекційних захворювань вірусної, риккетсійної, бактеріальної етіології.

В умовах Чернівецької області кліщі поширюють іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма); в умовах України – кліщовий енцефаліт, туляремію тощо. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.  

Випадки хвороби Лайма на території Чернівецької області, починаючи з 2000 року – коли офіційно розпочата реєстрація іксодового кліщового бореліозу, реєструються щорічно.

Ензоотичними, тобто територіями у межах якої протягом тривалого часу реєструються непоодинокі випадки захворювання населення певною інфекційною хворобою, переносником якої є тварина, в Чернівецькій області є м.Чернівці та всі райони, за виключенням Путильського.  В 2017 році зареєстровано один випадок захворювання (зараження відбулося в серпні 2016 року). При хворобі Лайма виражена весняно-літня сезонність зі зростанням поодиноких випадків захворюваності в осінній період.

За результатами лабораторних досліджень кліщів, проведених у 2017 році лабораторією особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», кожен 6 зразок виловлених кліщів у довкіллі та кожен 4 зразок знятих кліщів з людей,  виявились зараженими бореліями – збудниками хвороби Лайма. Всі інфіковані кліщі були зібрані або напали на людей на території м.Чернівці (район Садгори, район кемпінгу, парк Жовтневий, район Годилова, вул. Руська,  вул. Бережанська, вул.Узбецька).

Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами. Укус кліща безболісний, тому що разом зі слиною він вводить в ранку анестезуючу речовину і тільки через декілька годин виникає почуття болю. Через 2-3 дні в місці присмоктування кліща може з'явитися припухлість, свербіння, почервоніння.

 

НАВІГАЦІЯ