Сибірка

У зв’язку з реєстрацією спалаху сибірки на території Росії, який пов’язаний з епізоотією сибірки серед оленів, Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» попереджає про можливі ризики зараження на сибірку.

Сибірка (Anthrax) – особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке виникає у тварин і людини при зараженні Bacillus anthracis та протікає з формуванням на шкірі специфічних виразок або в генералізованій формі.

Сибірка відома людству ще з глибокої давнини. Епізоотії та епідемії сибірської виразки в Середньовіччя наносили величезні спустошення, викликаючи загибель тварин, захворювання і смерть людей у багатьох країнах Європи.

Основним джерелом і резервуаром інфекції для людини є хворі травоїдні сільськогосподарські (кози, вівці, корови, коні, свині) та дикі тварини. Для сибірки характерна літньо-осіння сезонність. Розрізняють професійну та побутову захворюваність на сибірку.

Сибірка зустрічається переважно в країнах Азії, Африки, Південної Америки і Південної Європи. В Україні спостерігаються лише поодинокі випадки захворювання на сибірку.
Остання реєстрація випадку сибірки в Чернівецькій області була в 2004 році серед людей, а в 2010 році  серед тварин. Випадки були зареєстровані в стаціонарно неблагополучних пунктах по сибірці, яких на території Чернівецької області 830. Враховуючи значну кількість неблагополучних пунктів, а також 251 місце захоронення тварин (168 скотомогильників та 83 ями Беккері), існує загроза можливого ускладнення епізоотичної та епідемічної ситуації з сибірки в області. В усіх районах та м.Чернівці є карти стаціонарно неблагополучних пунктів та перелік населених пунктів, де вони розташовані та їх кількість, який ведеться з 1920 року. Так, на території Чернівецької області кількість таких населених пунктів, наступна: Вижницький район – 18,  Герцаївський район – 10, Глибоцький район – 97, Заставнівський район – 38, Кельменецький район – 155, Кіцманський район – 91, Новоселицький район – 168, Путильський район – 6, Сокирянський район – 94, Сторожинецький район – 49, Хотинський район – 50, м.Чернівці – 52.

Інкубаційний період сибірки зазвичай 3-5 днів, але може затягуватися і до тижня – двох, а також розвиватись протягом декількох годин.

Шкірна форма сибірки зустрічається у переважній більшості випадків (95%) розвивається при контактному шляху передачі (через подряпини, порізи, садна) при догляді за хворими тваринами, їх забою, зніманні шкіри, розбиранні туші,при виконанні земляних робіт. Зазвичай в місці проникнення збудника виникає червоно-синюшна пляма, яка швидко перетворюється в папулу і до доби розвивається виразка з чорним дном із серозно-геморагічним ексудатом. Через кілька днів (іноді до двох тижнів) в центрі виразки формується чорний некротичний струп, безболісний, оточений багряно-червоним запальними валиком. Захворювання з самого початку супроводжується значною інтоксикацією (біль голови, слабкість, адинамія, ломота в м'язах, попереку, можлива біль у животі), лихоманкою. Через п'ять-шість днів температура тіла різко знижується, відбувається регрес загальних і місцевих клінічних проявів. Струп відривається через 2-3 тижні, виразка поступово заживає, залишаючи грубий рубець.

Рідше зустрічається шлунково-кишкова та легенева форма сибірки.

При підозрі на сибірку хворого негайно госпіталізують. Для підтвердження діагнозу сибірки необхідно виділення збудника із вмісту струпа, при генералізованій формі – з харкотиння, калу, крові.

В рамках Програми моніторингу циркуляції збудників інфекційних хвороб на території Чернівецької області, затвердженої першим заступником голови Чернівецької обласної державної адміністрації 30.10.2015 року Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводяться дослідження проб ґрунту з метою виявлення збудника сибірки. Позитивних результатів не виявлено.

 

 

НАВІГАЦІЯ