Токсокароз та його профілактика 

Токсокароз — це зоонозна гельмінтна інвазія, що спричиняється зараженням нематодами, які паразитують у тварин. Хвороба у людей супроводжується ураженням різних життєво важливих органів і тканин (легень, мозку, очей, печінки, нирок, серця тощо). Основними клінічними ознаками токсокарозу є: кашель, біль в животі, головний біль, підвищення температури тіла.

Дорослі паразити (токсокари) живуть у тонкій кишці собак, котів, вовків, лисиць, песців та ін.

Єдиним резервуаром та джерелом інфекції є собаки та коти. Однак особливості дефекаційної звички котів зумовлюють значно меншу можливість зараження людей. Для котів існує додатковий шлях зараження — при поїданні мишей і пацюків, які є резервуарними господарями личинок токсокар.

Механізм передачі є фекально-оральний, найчастіше реалізується контактно-побутовим шляхом. Сприйнятливість людей висока, найбільшу захворюваність реєструють серед дітей. Заходи, спрямовані на запобігання захворюванню людей на токсокароз,  передбачають насамперед виконання елементарних гігієнічних вимог.

Взявши в дім тварину, її необхідно перевірити на наявність гельмінтів. У подальшому котів і собак потрібно регулярно, хоча б 1 раз на рік, обстежувати і, за потреби, своєчасно лікувати.

Яйця токсокар, які потрапили в землю і дозріли в ній за 1—3 тижні при сприятливому температурному режимі (13-16°С) зовнішнього середовища, можуть забруднювати овочі, городню зелень, взуття й одяг дітей.

Зелень, овочі та фрукти, які вживаються в їжу сирими, необхідно ретельно мити в проточній воді, а потім занурювати на 3 сек. в окріп. Слід наполегливо привчати дітей з раннього віку мити руки перед їдою і після відвідування туалету та контактування з собакою чи котом. Потрібно також боротися зі шкідливою звичкою дітей брати пальці в рот.

У випадку виявлення перших ознак токсокарозу необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ